Cei mai aprigi du┼čmani sunt invizibili. Cine sunt ei? (P)

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, exist─â numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzeaz─â multe boli infec┼úioase care pot produce uneori complica┼úii grave sau chiar moartea. Patogenii oportuni┼čti sunt bacteriile care devin patogene ├«n anumite situa┼úii (de exemplu, c├ónd organismul este sl─âbit) iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis -> tuberculoz─â, Clostridium tetani -> tetanus, Corynebacterium diphteriae -> difterie).

┼×tiai c─â?

- Exist─â ├«n jur de 40 de milioane de bacterii ├«ntr-un gram de sol ┼či 1 milion de bacterii ├«ntr-un mililitru de ap─â dulce. - Pielea de pe piept este populat─â de 100 p├ón─â la 5.000 de microorganisme pe cm┬▓, fa┼úa ┼či scalpul au p├ón─â la 200.000 de organisme pe cm┬▓ ┼či acest num─âr poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm ┬▓ ├«n zona axilei.ÔÇó - S-a calculat c─â, pe oameni, 10┬╣┬▓ bacterii colonizeaz─â pielea, 1010 bacterii colonizeaz─â cavitatea bucal─â ┼či 10┬╣Ôü┤ bacterii populeaz─â intestinul. - Acestea m─âsoar─â doar c├ó┼úiva microni ┼či joac─â un rol important ├«n via┼úa oamenilor.

Cum putem să prevenim sau să combatem aceste infecţii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?

Dezinfectan┼úii ┼či antisepticele au capacitatea comun─â de a dezactiva temporar sau de a omor├« microorganismele. Antisepticii ┼či dezinfectan┼úii pot face urm─âtoarele:s─â opreasc─â cre┼čterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau viru┼či), s─â omoare microorganismele,iar anumite antiseptice au dublu efect ├«n func┼úie de concentra┼úii. Altele au ├«ntotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoar─â bacteriile) sau fungistatic (omoar─â ciupercile) indiferent de concentra┼úia folosit─â.

ÔÇ×Antisepticele sunt substan┼úe care inhib─â cre┼čterea ┼či dezvoltarea micro-organismelor, f─âr─â a afecta ┼úesuturile organismului. Sunt folosite pe piele si ┼úesuturi ┼či pot avea efect bactericid si bacteriostatic (previn sau inhib─â cre┼čterea bacteriilor).ÔÇŁ, precizeaz─â Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Presedinte al Societatii Rom├óne de Dermatologie.

Mecanismul de ac┼úiune al antisepticelor este complex ┼či variaz─â de la o familie de antiseptice la alta. ├Än func┼úie de structura lor chimic─â ┼či de propriet─â┼úile lor, se deosebesc numeroase substan┼úe: alcoolul, apa oxigenat─â, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declan┼ča o alergie, puterea iritant─â, c├ót ┼či eficien┼úa.

ÔÇ×Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substan┼úe din aceast─â clas─â terapeutic─â pentru ac┼úiunea sa rapid─â ┼či puternic antimicrobian─â, antibacterien─â, antiviral─â ┼či antimicotic─â. Sub form─â de solu┼úie, se utilizeaz─â ca agent antimicrobian ├«n infec┼úii bacteriene, fungice ┼či virale ale pielii ┼či al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substan┼úe antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidin─â, pentru o ac┼úiune sinergic─â ┼či complementar─â.ÔÇśÔÇÖ mentioneaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Presedinte al Societatii Romane de Dermatologie.

Asocierea celor dou─â substan┼úe, clorur─â de benzalconiu ┼či clorhexidin─â, se exprim─â prin ac┼úiune sinergic─â ┼či complementar─â, ca agent antimicrobian ├«n infec┼úiile bacteriene, fungice ┼či virale ale pielii ┼či mucoaselor. Efectul antiseptic se instaleaz─â rapid, cu efect rezidual ce se men┼úine mai mult de 6 ore.

Alcoolul p─âtrunde prin derm ├«n glandele sebacee, sudoripare, r─âd─âcinile firelor de p─âr ┼či distruge microbii, ├«ns─â prezint─â ┼či unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplica┼úii locale iar evaporarea sa rapid─â determin─â efectul de usc─âciune a pielii. ├Än plus, nu are ac┼úiune antimicrobian─â rezidual─â┼či este u┼čor inactivat de materiale proteice (cum ar fi s├óngele).

Tinctura de iod este, de fapt, o solu┼úie alcoolizat─â care cuprinde iod 2% ┼či iodur─â de potasiu 2%. Aceast─â solu┼úie poten┼úeaz─â penetra┼úia alcoolului prin piele ┼či este remanent─â (efect ce se men┼úine de la aplicare). Nu se aplica direct pe pl─âgi sau mucoase pentru ca devine citocaustic. Nu se folose┼čte niciodat─â ├«n comprese umede pentru c─â, ├«n contact cu apa, iodul se transform─â ├«n acid iodhidric care este iritant pentru tegumente ┼či poate produce alergii importante.

Deoarece iodul care impregnează tegumentul este absorbit în organism, se recomandă prudenţă în folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferinţe tiroidiene. Pentru eficienţă maximă trebuie să rămână pe piele cel puţin 2 minute sau mai mult, dacă nu este încă uscată. Exercită un efect bacteriostatic atâta timp cât acesta rămâne pe piele.

Alte substante antiseptic, sunt destul de numeroase, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de genţiana si albastru de metilen.

Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?

┬ŚSpectru larg antimicrobian

┬ŚAc┼úiune rapid─â

┬ŚToleran┼ú─â bun─â

Acţiune persistentă

┬ŚEficient ├«n prezen┼úa materiei organice (cum ar fi s├óngele).

Despre Laboratoire Innotech International

Laboratoire Innotech International, part of INNOTHERA grup is a French company which has strongly developed its international presence over the years. Innothera is founded on strong values that have allowed it to adapt and develop in a continuously changing environment.