Cei mai aprigi duşmani sunt invizibili. Cine sunt ei? (P)

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, există numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzează multe boli infecţioase care pot produce uneori complicaţii grave sau chiar moartea. Patogenii oportunişti sunt bacteriile care devin patogene în anumite situaţii (de exemplu, când organismul este slăbit) iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis -> tuberculoză, Clostridium tetani -> tetanus, Corynebacterium diphteriae -> difterie).

Ştiai că?

- Există în jur de 40 de milioane de bacterii într-un gram de sol şi 1 milion de bacterii într-un mililitru de apă dulce. - Pielea de pe piept este populată de 100 până la 5.000 de microorganisme pe cm², faţa şi scalpul au până la 200.000 de organisme pe cm² şi acest număr poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm ² în zona axilei.• - S-a calculat că, pe oameni, 10¹² bacterii colonizează pielea, 1010 bacterii colonizează cavitatea bucală şi 10¹⁴ bacterii populează intestinul. - Acestea măsoară doar câţiva microni şi joacă un rol important în viaţa oamenilor.

Cum putem să prevenim sau să combatem aceste infecţii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?

Dezinfectanţii şi antisepticele au capacitatea comună de a dezactiva temporar sau de a omorî microorganismele. Antisepticii şi dezinfectanţii pot face următoarele:să oprească creşterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau viruşi), să omoare microorganismele,iar anumite antiseptice au dublu efect în funcţie de concentraţii. Altele au întotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoară bacteriile) sau fungistatic (omoară ciupercile) indiferent de concentraţia folosită.

„Antisepticele sunt substanţe care inhibă creşterea şi dezvoltarea micro-organismelor, fără a afecta ţesuturile organismului. Sunt folosite pe piele si ţesuturi şi pot avea efect bactericid si bacteriostatic (previn sau inhibă creşterea bacteriilor).”, precizează Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Presedinte al Societatii Române de Dermatologie.

Mecanismul de acţiune al antisepticelor este complex şi variază de la o familie de antiseptice la alta. În funcţie de structura lor chimică şi de proprietăţile lor, se deosebesc numeroase substanţe: alcoolul, apa oxigenată, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declanşa o alergie, puterea iritantă, cât şi eficienţa.

„Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substanţe din această clasă terapeutică pentru acţiunea sa rapidă şi puternic antimicrobiană, antibacterienă, antivirală şi antimicotică. Sub formă de soluţie, se utilizează ca agent antimicrobian în infecţii bacteriene, fungice şi virale ale pielii şi al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substanţe antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidină, pentru o acţiune sinergică şi complementară.‘’ mentioneaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Presedinte al Societatii Romane de Dermatologie.

Asocierea celor două substanţe, clorură de benzalconiu şi clorhexidină, se exprimă prin acţiune sinergică şi complementară, ca agent antimicrobian în infecţiile bacteriene, fungice şi virale ale pielii şi mucoaselor. Efectul antiseptic se instalează rapid, cu efect rezidual ce se menţine mai mult de 6 ore.

Alcoolul pătrunde prin derm în glandele sebacee, sudoripare, rădăcinile firelor de păr şi distruge microbii, însă prezintă şi unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplicaţii locale iar evaporarea sa rapidă determină efectul de uscăciune a pielii. În plus, nu are acţiune antimicrobiană rezidualăşi este uşor inactivat de materiale proteice (cum ar fi sângele).

Tinctura de iod este, de fapt, o soluţie alcoolizată care cuprinde iod 2% şi iodură de potasiu 2%. Această soluţie potenţează penetraţia alcoolului prin piele şi este remanentă (efect ce se menţine de la aplicare). Nu se aplica direct pe plăgi sau mucoase pentru ca devine citocaustic. Nu se foloseşte niciodată în comprese umede pentru că, în contact cu apa, iodul se transformă în acid iodhidric care este iritant pentru tegumente şi poate produce alergii importante.

Deoarece iodul care impregnează tegumentul este absorbit în organism, se recomandă prudenţă în folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferinţe tiroidiene. Pentru eficienţă maximă trebuie să rămână pe piele cel puţin 2 minute sau mai mult, dacă nu este încă uscată. Exercită un efect bacteriostatic atâta timp cât acesta rămâne pe piele.

Alte substante antiseptic, sunt destul de numeroase, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de genţiana si albastru de metilen.

Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?

—Spectru larg antimicrobian

—Acţiune rapidă

—Toleranţă bună

Acţiune persistentă

—Eficient în prezenţa materiei organice (cum ar fi sângele).

Despre Laboratoire Innotech International

Laboratoire Innotech International, part of INNOTHERA grup is a French company which has strongly developed its international presence over the years. Innothera is founded on strong values that have allowed it to adapt and develop in a continuously changing environment.