Ceasul biologic influenţează sistemul imunitar

2 jpg jpeg

În urma unui studiu recent, oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Yale (SUA) au arătat cum sunt influenţate proteinele din sistemul imunitar de modificările produse în reacţiile chimice ale corpului, pe parcursul zilei. Descoperirile, publicate în Jurnalul „Imunitate“, subliniază că stadiul afecţiunii depinde de momentul apariţiei infecţiei.

Plantele, animalele, chiar şi bacteriile se dezvoltă pe parcursul ciclului de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritm circadian, care este controlat de ceasul biologic.

Sistemul imunitar trebuie să detecteze apariţia unei infecţii înainte ca aceasta să se dezvolte, pentru a putea lupta împotriva ei.

De aceea, cercetătorii au efectuat un experiment pe animale de laborator, în care au analizat una dintre proteinele implicate în procesul de detectare (TLR9), care poate localiza în structura AND-ului prezenţa bacteriilor şi a virusurilor.

În cadrul analizei, oamenii de ştiinţă au demonstrat că proteina TLR9 produsă şi modul cum funcţionează aceasta depinde de ceasul biologic şi de variaţiile sale pe parcursul zilei.