Ceaiul negru şi sucul de portocale scad riscul de cancer ovarian cu până la o treime

2 jpg jpeg

Timp de 30 de ani, cercetătorii britanici de la Universitatea de Est din Anglia au studiat dietele a peste 171.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani.

Ei au descoperit că participantele care aveau un regim alimentar bogat în flavonoide, un tip de antioxidanţi găsit în ceai negru, vinul roşu, mere şi citrice, au prezentat un risc mult mai scăzut de îmbolnăvire de cancer ovarian, informează dailymail.co.uk., citat de Mediafax.

Pentru femeile care beau ceai negru în mod regulat, riscul a scăzut cu până la 31%, iar, pentru cele care consumă cantităţi mari de suc de citrice, în special de portocale, riscul a scăzut cu 21%, potrivit datelor studiului publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

„Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru şi citricele, care pot fi foarte uşor de inclus într-o dietă, lucru care ne sugerează că schimbări simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce priveşte reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian", a declarat Aedin Cassidy, profesor la Norwich Medical School.

Experţii cred că flavonoidele oferă protecţie îmbunătăţind circulaţia sangvină şi prevenind inflamaţiile. Totuşi, medicii avertizează femeile să nu se bazeze exclusiv pe o dietă bogată în antioxidanţi şi să efectueze controale medicale regulate, mai ales în situaţia în care în familie au existat cazuri de cancer ovarian sau mamar.