Ce trebuie să ştii când cumperi produse de patiserie

Pateurile, plăcintele de patiserie şi covrigii nu sunt tocmai o alegere sănătoasă din punct de vedere nutriţional. Aproximativ o treime din aluatul foitaj este, de fapt, grăsime şi dacă acesta este frământat cu unt sau ulei de palmier, el conţine şi mai multe grăsimi saturate decât dacă ar fi realizat cu cele nesaturate.
Cu toate că grăsimile sunt substanţe nutritive esenţiale, consumându-le în exces (mai ales dacă sunt grăsimi saturate), va creşte nivelul colesterolului din sânge şi, prin urmare, creşte şi riscul de boli cardiovasculare.
Foitajul este unul dintre cele mai întrebuinţate aluaturi la prepararea pateurilor, plăcintelor şi ştrudelelor de patiserie, aşa că dacă vrei să ai grijă de siluetă, este bine să le consumi cât mai rar. Numărul de calorii al pateurilor variază, în funcţie de reţetă şi de mărimea produsului de patiserie. Dacă, de pildă, vrei să ţii o dietă cu maximum 2000 de calorii pe zi, ar trebui să limitezi consumul de dulciuri la 100-300 de calorii pe zi.
Tabelul caloriilor
Foitaj pateu cu ciuperci
100 g
Calorii 337,4
Proteine 8,5
Lipide 22
Carbohidraţi 28,9
Pateuri cu brânză
100 g
Calorii 388
Proteine 4,3
Lipide 32
Carbohidraţi 17,8
Covrig cu sare
100 g
Calorii 331,4
Proteine 10,5
Lipide 7,1
Carbohidraţi 56,6
Covrig cu mac
100 g
Calorii 175
Proteine 4
Lipide 2,5
Carbohidraţi 30
Foitaj cu caşcaval
100 g
Calorii 357
Proteine 9,5
Lipide 17,2
Carbohidraţi 38,5
Ştrudel cu mere
100 g
Calorii 352
Proteine 7,9
Lipide 19,5
Carbohidraţi 33,9