Ce trebuie s─â ┼čtie persoanele aflate pe lista de a┼čteptare pentru vaccinare

1 shutterstock 1864165381 jpg jpeg

Din 7 aprilie, persoanele ├«nscrise pe listele de a┼čteptare pentru vaccinare vor fi notificate o singur─â dat─â atunci c├ónd apar locuri, ┼či nu de trei ori, ca p├ón─â acum. Ele vor avea la dispozi┼úie 24 de ore pentru a confirma programare, a anun┼úat mar┼úi Valeriul Gheorghi┼ú─â, coordonatorul campaniei na┼úionale de vaccinare.

Veţi fi notificaţi o singură dată

ÔÇ×Interesul de a se programa al persoanelor ├«n vederea vaccin─ârii este unul ridicat ┼či anume ├«n momentul de fa┼ú─â ├«n centrele, de pild─â, ├«n care se administreaz─â vaccinul de la compania Pfizer rata de confirmare a program─ârilor dup─â notificare este ├«ntre 85 ┼či 95% din persoanele care sunt ├«nscrise ├«n lista de a┼čteptare chiar de la prima notificare. Dup─â cum ┼čtim, p├ón─â la acest moment regula era c─â o persoan─â este notificat─â de p├ón─â la trei ori dup─â care, dac─â nu r─âspunde confirm─ârii respective, se notificau alte persoane din lista de a┼čteptare. ├Äntruc├ót la situa┼úia dat─â exist─â multe persoane ├«nscrise pe lista de a┼čteptare ┼či care a┼čteapt─â s─â primeasc─â notific─âri, am luat decizia de a notifica o singur─â dat─â o persoan─â din lista de a┼čteptare care va avea la dispozi┼úie timp de 24 de ore s─â ├«┼či confirme programarea respectiv─â. ├Än cazul ├«n care persoana notificat─â nu confirm─â programarea ├«n centrul de vaccinare ├«n cele 24 de ore, vor fi notificate alte persoane din lista de a┼čteptare tocmai pentru a rula ├«ntr-un interval c├ót mai scurt persoanele care se afl─â ├«n lista de a┼čteptareÔÇŁ, a anun┼úat dr. Valeriu Gheorghi┼ú─â ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â.

Persoanele care nu ├«┼či confirm─â programarea dup─â prima notificare vor avea posibilitatea s─â se ├«nscrie fie pe lista de a┼čteptare a unui alt centru, fie s─â se programeze pe locurile care vor fi disponibile ├«n centrele de vaccinare ┼či care nu vor mai avea list─â de a┼čteptare.

O alt─â schimbare important─â de pe platform─â e legat─â de estimarea timpului de a┼čteptare. Din 10 aprilie, cei care se ├«nscriu pe listele de a┼čteptare vor putea vedea c├óte persoane sunt ├«n fa┼ú─â ┼či care e capacitatea de vaccinare zilnic─â a centrului pentru care s-a optat. ├Än felul acesta, se poate estima u┼čor c├ónd ne vine r├óndul la vaccinare.

780.000 de rom├óni a┼čteapt─â s─â se vaccineze

780.000 de rom├óni se afl─â ├«n acest moment ├«nscri┼či pe listele de a┼čteptare pentru vaccinare, a anun┼úat azi dr. Valeriu Gheorghi┼ú─â, coordonatorul campaniei na┼úionale de vaccinare. Cei mai mul┼úi sunt din Bucure┼čti (150.000), urma┼úi de Cluj (aproape 60.000) ┼či de Prahova (37.000). 60% dintre cei afla┼úi pe listele de a┼čteptare apar┼úin etapei a treia, circa 32% sunt persoane vulnerabile (b─âtr├óni ┼či bolnavi cronic) ┼či circa 7,5% reprezint─â personal care deserve┼čte activit─â┼úi esen┼úiale.

Sursa: click.ro