Ce suplimente alimentare au luat românii în pandemie. Care au fost preferatele

1 cat de sanatoase sunt suplimentele proteice jpg jpeg

Consumul de vitamine şi suplimente alimentare a crescut în perioada pandemiei. Astfel, 85% dintre consumatorii români au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare, pentru a-şi întări sistemul imunitar.

În contextul pandemiei, românii sunt conştienţi de importanţa unui sistem imunitar puternic. Astfel, 85% dintre consumatori au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) şi Magneziu (40%). Totuşi, dacă vitamina C este luată în proporţii similare de bărbaţi şi femei, cele din urmă iau în mai mare măsură decât bărbaţii atât vitamina D (46% femei vs. 36% bărbaţi), cât şi magneziu (43% femei vs. 36% barbati). În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, cele mai populare sunt suplimentele pentru imunitate (42%) şi cele pentru protecţia ficatului (21%).

Apetenţa pentru vitamine şi suplimente pare să fie alimentată şi de nivelul de stres cauzat de pandemie. Vitaminele sunt percepute ca fiind în strânsă asociere cu nivelurile de energie şi vitalitate simţite atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihic. Sunt asociate cu un „boost” de energie care îmbunătăţeşte performanţele, întăreşte sistemul imunitar şi conferă o stare de bine a organismului.

Persoanele cu un nivel de stres ridicat sunt mai predispuse să ia Vitamina C (64% faţă de 49%) sau Vitamina D (58% faţă de 41%), conform nivelurilor de stres definite în Consumer Stress Score, un instrument de măsurare a gradului de stres al consumatorilor în pandemie, dezvoltat de iSense Solutions.

În ceea ce priveşte suma alocată, românii cheltuiesc în medie 84 de RON pe lună pentru a achiziţiona vitamine şi suplimente alimentare. Suma este mai mare în rândul femeilor (94 RON) decât în rândul bărbaţilor (72 RON). Din nou, cei cu un grad mai mare de stres în privinţa epidemiei cheltuiesc şi mai mult pe vitamine şi suplimente (113 RON pe lună).

Majoritatea persoanelor cumpără vitamine şi suplimente alimentare din farmacii (62%) şi din magazine naturiste (31%). Achiziţia se face de obicei fără recomandare de la medic – 76% au cumpărat vitamine sau suplimente fără să aibă o prescripţie medicală în acest sens. Motivele indicate de consumatori ţin mai degrabă de prevenţie (37%) şi menţinerea stării de bine (43%).

„Sănătatea a constituit întotdeauna o valoare importantă a românilor, iar în contextul pandemiei preocuparea pentru sănătate nu putea decât să se accentueze. Prin urmare, datele privind incidenţa mare a consumului de vitamine şi suplimente alimentare nu sunt deloc surprinzătoare. Dacă paza bună trece primejdia rea, în această perioadă vitaminele C, D si Magneziul au fost principalele alegeri ca mijloc de prevenţie în perioada pandemiei”, declară Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions

Datele prezentate fac parte din studiul Omnibus Săptămânal, reprezentativ pentru mediul urban şi realizat de iSense Solutions în perioada aprilie-mai, 2021 pe un eşantion de 500 de respondenţi, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%. Cercetarea calitativă a fost realizată în decursul lunii mai 2021, în comunitatea online iSense Modern Consumers, comunitate ce cuprinde 50 de persoane cu vârsta între 18 şi 55 de ani, din mediul urban.