Ce spune specialistul: Poţi suferi un AVC dacă te enervezi repede

1 2 jpg jpeg

Ve┼čtile de la exper┼úii care au studiat efectele adverse ale furiei nu sunt tocmai bune. Po┼úi suferi un atac de cord sau din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), dac─â nu-┼úi controlezi mai bine starea nervoas─â.

O echip─â de cercet─âtori americani de la ┼×coala Public─â de S─ân─âtate Harvard au studiat modul cum reac┼úioneaz─â inima c├ónd ne enerv─âm ┼či au descoperit lucruri nu prea bune.

De┼či uneori e mai bine s─â ne desc─ârc─âm emo┼úiile negative acumulate, speciali┼čtii ├«n domeniu spun c─â ideal pentru noi e s─â ne temper─âm, ca s─â nu aib─â de suferit inima.

Momentele de furie pot fi urmate de declan┼čarea unui atac de cord sau po┼úi face accident vascular cerebral.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au identificat o perioad─â de aproximativ dou─â ore dup─â izbucnirea furiei, c├ónd pericolul asupra inimii ├«nregistreaz─â un nivel maxim.

Mai po┼úi citi pe aceea┼či tem─â:

AVC-ul r─âpe┼čte o via┼ú─â la fiecare 6 secunde

Fumatul dup─â un AVC, periculos pentru creier

Magnetoterapia, ajutor în recuperarea de după AVC

Nu este încă cert dacă afecţiunile apar pe principiul cauză-efect, de aceea sunt necesare noi cercetări în acest sens.

Declan┼čarea atacului de cord poate fi legat─â de modific─ârile de nivel psihologic provocate de furie ├«n corp, dar ├«nc─â nu se poate spune cu exactitate dac─â tensiunea nervoas─â duce la apari┼úia atacului de cord.

Dac─â vrei s─â previi astfel de probleme:

-mănâncă sănătos;

-fă exerciţii cu regularitate;

-menţineţi greutatea corporală la cote normale;

-renunţă la fumat;

-evit─â s─â bei mult alcool;

-urmează cu stricteţe recomandările medicale, dacă ai probleme cu inima.

Ce spune specialistul:

2 jpg jpeg

Dr. Georgiana-Ozana Tache

Medic primar Recuperare Medical─â

Spital Clinic de Urgen┼ú─â, ÔÇ×FloreascaÔÇť

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezint─â o infarctizare a creierului, ├«n care ischemia sau hemoragia conduc la ├«ntreruperea func┼úiei sale. Este caracterizat printr-un deficit neurologic, brusc instalat, cunoscut ca hemiparez─â sau hemiplegie a unei jum─âta┼úi a corpului, ├«n func┼úie de gravitate. 80% dintre AVC apar ├«n teritoriul carotidian de distribu┼úie arterial─â ┼či constau ├«n sc─âderea for┼úei musculare a unei p─ârti a corpului, interes├ónd ┼či fa┼úa. C├ónd se produce leziune de hemisfer st├óng apar dificult─â┼úi de comunicare, iar pacientul ├«nva┼ú─â dup─â model sau prin demonstra┼úii, av├ónd deci memorie vizual─â. Poate necesita supraveghere, din cauza problemelor de comunica┼úie. ├Än cazul leziunii de hemisfer drept apar probleme de percep┼úie motorie sau vizual─â, pierderea memoriei vizuale, ignorarea p─âr┼úii st├óngi a corpului, impulsivitate ┼či necesit─â supraveghere din cauza lipsei de judecat─â ┼či/sau de g├óndire.