Ce simptome se menţin după 6 luni la pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi
Un studiu recent arată că 60% dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 „sunt în continuare afectaţi de cel puţin un simptom la 6 luni de la infectare”. În cele mai multe cazuri, este vorba despre oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie.
Cercetarea efectuată de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale - INSERM) şi publicat în revista Clinical Microbiology and Infection arată că un sfert dintre pacienţi prezintă „trei sau mai multe simptome”, iar 2% au avut nevoie, din nou, de spitalizare.
Cele mai frecvente simptome prezente la aceşti pacienţi au fost senzaţia semnificativă de oboseală, dificultăţi în respiraţie, precum şi dureri musculare şi articulare.
Specialiştii au observat şi o legătură între severitatea iniţială a bolii şi persistenţa pe termen lung a simptomelor.
Mai exact, persistenţa a cel puţin trei simptome la şase luni de la infectare „este mai frecventă la persoanele care au fost internate la terapie intensivă din cauza COVID-19 în comparaţie cu cei care au fost spitalizaţi în alte servicii medicale, precum şi la pacienţii care au prezentat cele mai multe simptome în momentul internării în spital”, informează Agerpres.
Cercetarea a mai arătat şi că, deşi bărbaţii au un risc mai mare de a dezvolta forme grave, femeile par să aibă o probabilitate mai crescută de a avea simptome persistente şi de durată.