Ce să faci pentru a te obişnui cu aparatul dentar

1 2 jpg jpeg

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, descrie această etapă ca fiind una dintre cele mai importante, în primele zile pacientul fiind nevoit să se adapteze unor mici schimbări ale stilului de viaţă şi să ţină cont de anumite restricţii, îndeosebi alimentare, de care depinde obţinerea rezultatelor dorite într-un timp cât mai scurt.

Fie că s-a documentat vreme îndelungată pe internet sau printre prieteni purtători de bracketuri, fie că medicul ortodont a furnizat toate informaţiile, odată cu montarea aparatului dentar apar în mod inevitabil situaţii noi, care cer anumite schimbări ale stilului de viaţă. Acest moment poate fi depăşit, însă, de fiecare pacient în parte cu răbdare şi, mai ales, dacă este păstrat în minte scopul final al acestei călătorii: obţinerea zâmbetului perfect mult visat.

Acomodarea psihologică

Printre adolescenţi aparatul dentar a devenit o modă, astfel încât o mare parte dintre aceştia îl acceptă cu mult entuziasm, ba chiar mai mult, şi-l doresc, iar adaptarea este foarte uşoară. Ei preferă bracketurile metalice, cât mai vizibile, cu elastice colorate, nerăbdători să le arate prietenilor noul lor zâmbet. Copiii mai timizi şi o mare parte dintre adulţi, încă au reţineri şi preferă aparatul dentar fix de safir sau ceramic, cât mai discret.

„Din fericire, acomodarea psihologică se produce destul de rapid, în primele câteva zile, maxim 2-3 săptămâni. Acest proces este facilitat şi de faptul că cei din jur, atunci când observă, uneori după o lungă perioada de timp, aparatul au, în general, reacţii pozitive. Acest lucru confirmă încă o dată că fiecare dintre noi suntem foarte critici cu propria persoană, observându-ne şi exagerandu-ne micile imperfecţiuni, în timp ce ceilalţi ne acceptă şi ne admiră pentru ceea ce suntem. Acceptarea lor să ne ajută să ne acceptăm şi noi, acest lucru fiind valabil şi în cazul aparatului dentar”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Acomodarea fizică

Aplicarea aparatului în cabinetul stomatologic este complet nedureroasă, însă după câteva ore, acasă, este posibil să apară un oarecare disconfort, deoarece dinţii nu sunt obişnuiţi cu tracţiunile exercitate de bracketuri asupra lor. De asemenea, nu este neobişnuit ca buzele, obrajii şi limba să se irite pe măsură ce se acomodează cu aparatul dentar. Acest disconfort dispare în câteva zile şi, în funcţie de pragul de sensibilitate al fiecărei persoane, poate fi necesară administrarea de antialgice pentru diminuarea lui.

Citeşte mai multe pe această temă AICI