Ce poate să reducă riscul de deces timpuriu
Potrivit celor mai recente studii în domeniu, speranţa de viaţă lungă depinde şi de faptul că o persoană este sau nu optimistă, dacă fumează, are mulţi prieteni sau obişnuieşte să apeleze frecvent la tratamentele medicamentoase.
Timp de 29 de ani, cercetătorii de la Universitatea Oxford au analizat starea de sănătate în cazul a 6.000 de femei şi bărbaţi din Marea Britanie, mai exact din Newcastle şi Manchester.
Voluntarii, cu vârste cuprinse între 41 şi 96 de ani, au fost supuşi de-a lungul studiului la mai multe teste care au evaluat starea mentală şi au răspuns la mai multe chestionare privind obiceiurile lor zilnice.
Astfel, specialilştii au descoperit 65 de factori care influenţau durata de viaţă a participanţilor. Rezultatele obţinute în urma analizelor au arătat că percepţia pe care o avem despre viaţă şi despre starea de sănătate poate influenţa destul de mult de durata de viaţă.
„Dacă suntem mai optimişti în ceea ce priveşte problemele de sănătate şi viaţa de zi cu zi, atunci şi speranţa de viaţă este mai lungă. E bine şi să punem în aplicare aceste aspecte, cu atât mai mult cu cât riscul de deces timpuriu se reduce destul de mult“, a afirmat Stephen Aichele, cercetător în cadrul Universităţii din Geneva, Italia.