Ce plante-gigant de interior preferă românii

1 dsc 5921 01 resize resize jpg jpeg

Plantele-gigant de interior sunt soluţia inedită şi la modă pentru a împrospăta aspectul şi energia locuinţelor pe timp de primăvară, consideră specialiştii în floristică.

”În fiecare primăvară, oamenii încearcă să schimbe ceva în casele lor, să aducă parcă primăvara şi la interior din amenajare sau din accesorii, iar florile întotdeauna au fost în topul soluţiilor salvatoare pentru schimbarea atmosferei si a stării de spirit dintr-o locuinţă. Anul acesta însă atenţia oamenilor asupra universului personal şi a căminului a fost mult mai mare, iar plantele-gigant care să le transforme locuinţa în oază de exotic şi de verde sunt la mare căutare, ceea ce ne-a încurajat să diversificăm plantele mari obişnuite cu exemplare rare, impunătoare şi cu istorie lungă.”, declară Nicu Bocancea, cel mai premiat master florist român pe plan internaţional.

2 dsc 2545 resize resize 1 jpg jpeg

Un cactus înalt de 2 metri, un măslin batrân de aproape 100 de ani, înalt de 4 m şi greu de 250 de kg, un copac de aloe vera de 2 m adus din Africa de Sud, o plantă de Yucca foarte rară, în vârstă de 50 de ani şi înaltă de 2 metri, Pachypodium – o plantă exotică foarte rară de 2 m, cu frunze în vârf şi flori mari, albe şi parfumate, adusă tocmai din Madagascar, Dracaena Draco înaltă de 4 m şi bătrână de 40 de ani adusă din Insulele Canare, un Bonsai de 2 m, adus din Japonia sunt câteva dintre ”vedetele” plantelor-gigant comandate sau cumpărate în ultimele luni de românii pasionaţi de frumos. ”O plantă-gigant de interior schimbă radical aspectul şi energia unei camere, devine un pol de interes, transformă spaţiul într-un loc armonios de evadare, de vacanţă. Mulţi iubitori de plante care şi-au îmbogăţit casa cu o plantă impunătoare au spus că aceasta le-a oferit mai multă satisfacţie şi stare de bine decât un obiect nou de mobilier sau decît un alt accesoriu decorativ.”, povesteşte Cosmin Avramiţă, directorul general al lanţului de florării cu cea mai lungă istorie de familie din România care a împlinit de curând 50 de ani de poveste în industria florilor.

3 image00030 resize resize jpg jpeg

Chiar dacă provin direct din zone precum Asia, Costa Rica sau Brazilia, plantele-gigant nu sunt pretenţioase, se adaptează foarte uşor la mediul care le adoptă şi au nevoie de lumină, apă şi spaţiu în care să aibă libertatea de a creşte şi de a fi admirate în toată splendoarea lor.

Pe lângă plantele-gigant de interior mai rare, cu vârste şi dimensiuni record, există soiuri de plante decorative foarte căutate şi cerute de publicul din România: ”Anul acesta românii au adus exoticul din vacanţele de departe în propriile locuinte prin intermediul plantelor care sunt aduse de noi direct de foarte departe în multe soiuri şi dimensiuni. Cele mai populare s-au dovedit a fi plantele de bonsai, de strelizia, de ficus şi anumite soiuri de yucca sau dracaena”, adaugă

, directorul lanţului de florării care a pus România pe harta de interes a marilor producători de plante si flori din lume.