Ce nu ┼čtiai c─â poate afecta calitatea spermei

1 2 jpg jpeg

Explica┼úia speciali┼čtilor este una simpl─â: purtarea de lenjerie intim─â str├ómt─â poate afecta nu doar calitatea spermei, ci ┼či ┼čansele b─ârbatului de a deveni tat─â.

Bine de ┼čtiut este c─â aceste ┼čanse scad ┼či mai mult dac─â b─ârbatul are v├órsta de peste 40 de ani. ├Än cazul lor, bebelu┼čii sunt mai predispu┼či autismului, schizofreniei, sindromului Down, dar ┼či altor afec┼úiuni cromozomiale.

Pentru a vedea cum este afectat─â fertilitatea masculin─â, cercet─âtorii de la Universitatea din ÔÇ×SheffieldÔÇť din Marea Britanie au organizat un studiu la care au participat 2.500 de tineri (femei ┼či b─ârba┼úi).

├Än prim─â faz─â, voluntarii au r─âspuns la mai multe chestionare privind obiceiurile lor alimentare, dar ┼či consumul de alcool ┼či fumatul. Ulterior, participan┼úii au fost supu┼či la o serie de investiga┼úii medicale.

Astfel, rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â problemele de fertilitate erau mai frecvente ├«n r├óndul b─ârba┼úilor care obi┼čnuiau s─â poarte lenjerie intim─â care era mai str├ómt─â.

ÔÇ×Calitatea spermei este de 2,5 ori mai afectat─â la b─ârba┼úii care obi┼čnuiesc s─â poarte lenjerie intim─â care este str├ómt─â. Trebuie s─â se ┼úin─â cont ┼či de faptul c─â v├órsta este un factor care poate influen┼úa calitatea spermeiÔÇť, a afirmat Allan Pacey, specialist ├«n fertilitate la Universitatea ÔÇ×SheffieldÔÇť .