Ce înseamnă diabetul gestaţional

1 2 jpg jpeg

Iat─â cum se diagnosticheaz─â afec┼úiunea ┼či ce implica┼úii are. ├Än general, ├«ntre s─âpt─âm├ónile 24 ┼či 28 de sarcin─â, glicemia gravidei are tendin┼úa de a cre┼čte. Vestea bun─â este c─â diabetul gesta┼úional apare doar ├«n timpul sarcinii ┼či sc─âpa┼úi de el dup─â na┼čtere.

V─â poate cre┼čte tensiunea

"Din p─âcate, diabetul gesta┼úional duce ┼či la cre┼čterea tensiunii arteriale peste limitele normale. De asemenea, gravidele care au acest tip de diabet vor aduce pe lume bebelu┼či gra┼či sau bebelu┼či care, p├ón─â la v├órsta de cinci ani, au risc crescut de a face diabet tip II", explic─â dr. Lauren┼úiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Când există probleme

"Dac─â nivelul glicemiei, diminea┼úa, pe nem├óncate, este mai mare de 129 mg/dl sau dac─â, ├«n cursul unei zile, ave┼úi dou─â glicemii trecute de 200 mg/dl, ave┼úi diabetÔÇŁ, spune dr. Luca. Doar o treime din gravidele cu teste modificate au cu adev─ârat diabet gesta┼úional. Pentru a se stabili cu exactitate dac─â ave┼úi diabet gesta┼úional, se recurge la testul de toleran┼ú─â oral─â la glucoz─â, adic─â a┼ča-numita glicemie provocat─â", spune medicul.

Află mai multe despre diabetul gestaţional AICI