Ce faci cu animalul de companie dacă ai COVID-19?

1 shutterstock 1836753028 jpg jpeg

Cine îţi scoate câinele afară dacă tu tocmai ai fost confirmat pozitiv sau trebuie să intri în izolare? Ce poţi face cu animalul de companie dacă, mai grav, te internezi în spital? De la caz la caz, există câteva soluţii la care poţi apela.

În această perioadă de pandemie, haideţi să ne gândim şi la necuvântătoare! Ele cui rămân în cazul în care stăpânii se internează în spital? Iar dacă trebuie să stea timp de 14 zile izolaţi la domiciliu, cine îi scoate afară pe căţei? Sunt situaţii care pot apărea oricând, de pe o zi pe alta, astfel că proprietarii acestor animale e bine să-şi ia din timp măsuri de precauţie, informeaza click.ro.

Cine îţi scoate câinele afară?

Apelează la un vecin/prieten. Cea mai sensibilă situaţie este în cazul căţeilor. Ei au nevoie să fie scoşi afară chiar şi de câteva ori pe zi, lucru pe care stăpânii lor nu-l mai pot face timp de cel puţin 14 zile. Recomandarea autorităţilor este să apelezi la ajutorul unui vecin, al unui prieten apropiat, al unei rude. Ideal e să vorbeşti cu o persoană pe care animalul o cunoaşte. Pentru a nu exista risc de contaminare, ambele părţi trebuie să-şi ia toate măsurile de precauţie: cel care scoate animalul la plimbare e bine să-şi cumpere propria lesă; preluarea câinelui se va face la uşă, în afara locuinţei; atât bolnavul, cât şi prietenul/ruda trebuie să poarte mască şi să folosească din plin dezinfectant de mâini.

Amenajează un colţişor pe balcon. Dacă nu ai la cine apela, o soluţie de compromis e să-i încropeşti căţelului un spaţiu cât mai retras unde să îşi facă nevoile. Pune într-un colţ de balcon covoraşe absorbante şi învaţă-l să meargă acolo. Dacă ai balcon închis, ţine în permanenţă geamul deschis. Vor fi două săptămâni dificile pentru patrupedul care are nevoie de aer şi de mişcare. 

ASPA Bucureşti poate prelua căţelul

Încă de la începutul pandemiei, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei a anunţat că poate prelua animalele de companie în cazul în care stăpânii ajung în spital, bolnavi de COVID-19. „E o campanie prin care venim în sprijinul persoanelor care se internează în spital şi nu au cu cine să-şi lase animalul de companie. Cei interesaţi ne pot contacta la numărul 021.9844, iar o echipă se deplasează la adresa indicată pentru a ridica animalul. Acesta va fi dus într-unul dintre cele trei centre ASPA, care au o capacitate totală de 1.400 de locuri. Fiecare centru are specificaţii diferite, însă câinii proveniţi de la bolnavii de COVID sunt cazaţi individual, în ţarcuri cu acces afară, li se asigură hrana şi toate serviciile medicale de care au nevoie. Ne ocupăm doar de câini, pentru alte animale colaborăm cu ONG-urile”, explică directorul general ASPA, Andrei Minea Drăghici.

Recomandă ca apelarea la acest serviciu să fie ultima soluţie. „Sprijinul nostru e de ultimă instanţă, noi îi îndemnăm pe oameni să lase animalul la o rudă sau la un prieten. Locul câinelui e în familie, adăpostul poate fi o traumă destul de mare pentru el”. Dacă proprietarii rămân izolaţi la domiciliu, reprezentanţii ASPA nu preiau animalul, ci încearcă să găsească alte soluţii. „Există voluntari care vin să plimbe câinele, iar noi îi putem pune în legătură”. 

Cazare la hoteluri pentru animale

Administratorii de pensiuni şi hoteluri pentru animale şi-au adaptat şi ei serviciile şi vin în sprijinul proprietarilor depistaţi sau suspecţi de COVID-19. Au preţuri speciale, oferă discounturi, ba chiar vin şi preiau de la domiciliu câinele sau pisica.

În plus, proprietarii pot urmări în timp real ce fac prietenii lor necuvântători, cu ajutorul unei aplicaţii. Potrivit PRO TV, pentru o zi de cazare preţurile pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge la 200 de lei, în funcţie de facilităţile oferite. 

Reguli de igienă la introducerea animalului într-o casă nouă

O soluţie ideală pentru bolnavii care au animale de companie de care nu se mai pot ocupa este găzduirea lor provizorie la un prieten, o rudă. Aceştia din urmă, însă, ar putea fi reticenţi. 

„Dacă Rex vine cu viruşi în blăniţă?”. Întrebarea e pertinentă, având în vedere că spaţiul din care provine este contaminat. Medicul veterinar Daniel Lescai dă asigurări că infectarea cu SARS-CoV-2 pe această cale este redusă.