Ce este ARN mesager din vaccinul anti Covid-19. Care este rolul său în celula umană

1 vaccin jpg jpeg

ARN-ul mesager reprezint─â un set de instruc┼úiuni pe care o celul─â le folose┼čte pentru a sintetiza proteine. Dup─â folosire se descompune complet ┼či nu afecteaz─â celulele noastre, arat─â cei de la Ministerul S─ân─ât─â┼úii, dup─â ce mul┼úi oameni s-au ar─âtat speria┼úi de vaccinul anti Covid-19.

ADN-ul unei celule con┼úine informa┼úia genetic─â a acesteia, ├«ns─â, pentru a o folosi, trebuie ÔÇŁtradus─âÔÇŁ ├«n proteine, explic─â speciali┼čtii. Ace┼čtia arat─â c─â primul pas din acest proces este efectuat prin intermediul ARN-ului mesager.

ARN-ul mesager din vaccinul anti Covid-19, ├«n esen┼ú─â, reprezint─â un set de instruc┼úiuni pe care o celul─â le folose┼čte pentru a produce proteinele de care are nevoie, o secven┼ú─â de informa┼úie genetic─â ce poate fi tradus─â ┼či transformat─â ├«n proteine ├«n interiorul celulei, potrivit click.ro.

ÔÇŁARN-ul mesager duce informa┼úia la fabrica de proteine a celulei, ribozomii. Prin intermediul acestora, informa┼úia genetic─â este transformat─â ├«ntr-o protein─â. ARN-ul mesager ac┼úioneaz─â ca un manual tehnic pentru ribozomi. Dup─â ce informa┼úia ARN-ului mesager a fost tradus─â, acesta va fi descompus ├«n p─âr┼úile sale componente, pe care corpul nostru le recicleaz─â pentru a sintetiza ARN nou. Astfel, informa┼úia genetic─â purtat─â de ARN-ul mesager dispare din celul─â, ├«n urma sa r─âm├ón├ónd doar proteina nou creat─âÔÇŁ, explic─â medici.