Ce este adeverinţa de vaccinare anunţată de autorităţi

1 valeriu gheorghita jpg jpeg

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat miercuri seară că persoanele imunizate vor primi o adeverinţă de vaccinare pe hârtie sau pe suport electronic, în limbile română sau engleză, care va constitui un document medico-legal şi nu un paşaport epidemiologic.

Acesta va conţine data vaccinării, tipul de vaccin, seria şi  lotul şi va ajuta autorităţile să verifice toate informaţiile tehnice în cazul dezvoltării unor reacţii adverse. Acestea din urmă se referă inclusiv la condiţiile de transport şi stocare, informeaza adevarul.ro.

Medicul Valeriu Gheorghiţă  a spus că este precum un „bilet de ieşire din spital” şi permite persoanelor vaccinate să raporteze eventuale reacţii adverse în altă localitate decât cea în care au primit vaccinul.   

Adeverinţa are scopul de a ţine evidenţa persoanelor imunizate.   

Campania de vaccinare în România începe pe 27 decembrie odată cu toate celelalte state membre UE.

Cine este dr. Valeriu Gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiţă are 38 de ani, a absolvit în 2006 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe medicale în 2013, cu o lucrare în domeniul bolilor infecţioase, coordonator fiindu-i medicul Adrian Streinu-Cercel.

Rezidenţiatul l-a făcut la Spitalul ”Matei Balş”. Din 2012 lucrează la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”, mai întâi ca medic specialist Boli Infecţioase şi apoi ca medic primar. Din 2016 este asistent universitar.