Ce eficienţă au vaccinurile Pfizer şi Moderna după prima şi a doua doză

1 shutterstock 1767084407 jpg jpeg

Vaccinurile anti-COVID-19 create de Pfizer-BioNTech şi compania Moderna scad cu până la 80% riscul de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze, potrivit unui studiu.

Cercetarea, realizată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, a evaluat capacitatea acestor două vaccinuri de a proteja împotriva infectării cu noul coronavirus, inclusiv împotriva infecţiilor care nu cauzează simptome, informează agerpres.ro.

Studiile clinice realizate de cele două companii au evaluat eficacitatea vaccinurilor create de ele în ceea ce priveşte prevenirea dezvoltării formelor grave de COVID-19.

După două săptămâni de la administrarea primei doze, riscul de infectare cu noul coronavirus a fost redus cu 80%. La două săptămâni după rapel, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 90%.

Cercetarea a fost efectuată pe un grup de aproape 4.000 de persoane vaccinate în Statele Unite ale Americii, care au făcut parte din rândul personalului medical şi al profesiilor aflate în prima linie de luptă împotriva pandemiei de COVID-19.