Ce eficien┼ú─â are vaccinul de la AstraZeneca ┼či cui ├«i este recomandat

1 shutterstock 1700503234 jpg jpeg

P├ón─â la finalul lunii martie, ┼úara noastr─â ar urma s─â primeasc─â 1,3 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca ┼či Universitatea Oxford.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford (ChAdOx1-S) este un vaccin cu vector viral nereplicativ, potrivit vaccinare-covid.gov.ro. ÔÇ×Aceste tipuri de vaccinuri utilizeaz─â un alt virus, ├«n cazul vaccinului ChAdOx1-S un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informa┼úia genetic─â a virusului SARS-CoV-2 ├«n celulele de la locul administr─ârii, care ulterior sintetizeaz─â proteina Spike a SARS-CoV-2. Aceast─â protein─â va fi recunoscut─â de c─âtre sistemul imunitar ca fiind str─âin─â organismului ┼či vor fi produ┼či anticorpi ┼či celule care s─â o atace. Dac─â mai t├órziu persoanele vaccinate se ├«nt├ólnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor ├«l va recunoa┼čte ┼či va fi preg─âtit s─â se apereÔÇŁ, men┼úioneaz─â aceea┼či surs─â.  

Ce eficienţă are

Eficacitatea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca/Oxford la persoanele care au primit ambele doze este calculată la 59.5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Protecţia începe după circa trei săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin, dar este posibil ca protecţia optimă să nu fie atinsă până la 15 zile după cea de-a doua doză. Durata protecţiei acestui vaccin este în curs de evaluare, conform informaţiilor prezentate pe platforma vaccinare-covid.gov.ro.

Cui îi este recomandat

Vaccinul de la AstraZeneca ÔÇ×se poate administra persoanelor de peste 18 ani ├«n 2 doze, la un interval cuprins ├«ntre 4 ┼či 12 s─âpt─âm├óniÔÇŁ, precizeaz─â dr. Valeriu Gheorghi┼ú─â, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Studiile clinice nu au permis estimarea eficacităţii la persoanele cu vârsta peste 55 ani.