Ce efecte au asupra sănătăţii prea multe sau prea puţine de ore somn

1 2 jpg jpeg

Rezultatele, publicate în Jurnalul Medical ,,BMC Public Health“, au evidenţiat acest lucru în urma unui studiu la care au participat 133.608 de persoane din Coreea, femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 69 de ani.

Specialiştii susţin că bărbaţii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au o circumferinţă a taliei mai mare şi sunt mai predispuşi sindromului metabolic (dereglare metabolică ce este cauzată de depunerea de grăsime la nivelul taliei şi care favorizează apariţia rezistenţei la insulină), spre deosebire de cei care dorm în jur de 7-8 ore pe noapte.

De asemenea, mai mult de 10 ore de somn pe noapte nu doar că sunt asociate cu riscul de apariţie a sindromului metabolic, ci şi cu un nivel ridicat al glicemiei şi al trigliceridelor în cazul bărbaţilor.

,,Aceasta este prima cercetare ce face legătura între durata somnului de pe timpul nopţii şi riscul de apariţie a sindromului metabolic, o afecţiune întâlnită tot mai frecvent. Datele obţinute indică clar o legătură între mai multe de ore de somn la femei şi sindromul metabolic, iar la bărbaţi aceeaşi afecţiune asociată cu mai puţine ore de somn“, explică Claire E. Kim, autoarea studiului şi cercetător în cadrul Universităţii din Soeul.

Diagnosticul de sindrom metabolic a fost pus participanţilor care aveau cel puţin trei dintre următoarele caracteristici: o circumferinţă mai mare în talie, un nivel ridicat al glicemiei, hipertensiune arterială, dar şi un nivel mare de colesterol şi de trigliceride.