Ce efect neaşteptat poate avea paracetamolul

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii americani sunt de părere că administrarea acestui medicament pe perioade mai lungi de timp poate avea efecte asupra acelei părţi din creier care ne poate face să simţim durerea, de aceea ne este mai dificil să înţelegem ce se întâmplă cu cei din jurul nostru.

La prima cercetare au participat 80 de studenţi, iar o parte dintre aceştia au consumat o băutură placebo, în timp ce ceilalţi una care conţinea doze atent verificate de paracetamol.

Ulterior, voluntarilor le-au fost prezentate mai multe filmuleţe cu persoane care treceau prin diferite situaţii dificile (ce presupuneau atât violenţă fizică, cât şi verbală).

După ce le-au analizat starea de spirit, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kentucky (SUA) au ajuns la concluzia că au simţit mai multă compasiune participanţii din primul grup, cei care au consumat băutura placebo.

„Acetaminofenul este substanţa din medicament care nu doar că ajută la reducerea senzaţiei dureroase, ci ne poate face să fim şi mai puţin empatici. Iar acest lucru este îngrijorător şi trebuie studiat pe eşantioane mai mari de persoane“, au afirmat cercetătorii de la Universitatea din din Kentucky.

Specialiştii recomandă administrarea cu moderaţie a acestui medicament, mai ales că multe persoane îl iau deseori atunci când răcesc, când au dureri dentare sau de cap.