Ce ar trebui să înveţe copilul încă de mic pentru a deveni un adult fericit

1 cum sa cresti un copil fericit jpg jpeg

Probabil te întrebi, uneori, ce înseamnă să fii un părinte bun. A creşte un copil încrezător în sine şi fericit necesită timp şi un efort susţinut, iar uneori devine complicat să îi oferi celui mic tot ce are nevoie.

Unele lucruri pe care le faci pentru copilul tău îţi sunt dictate de instinctul de părinte, dar multe le înveţi pe parcurs. Cu toţii ştim, de exemplu, că igiena corporala a copiilor este extrem de importantă şi să-i înveţi pe cei mici să aibă grijă de ei este unul dintre obiceiurile esenţiale cu care trebuie să se obişnuiască încă din primii lor ani de viaţă. 

Chiar dacă fac nazuri atunci când trebuie să se spele pe dinţi sau pe faţă înainte de a pleca la grădiniţă sau la şcoală, este important să găseşti metode prin care să-i determini să facă aceste lucruri. Folosirea unor periute de dinti electrice sau inventarea unor jocuri care să aibă printre instrucţiuni şi diferite sarcini de a avea grijă de igiena lor sunt metode care ar putea avea rezultate pozitive.

Despre creierul copiilor se spune că este ca un burete, absoarbe tot. De aceea, învăţămintele din copilărie reprezintă baza formării lor ca adulţi. Astfel, sunt câteva lecţii pe care este important să le înveţe în copilărie, pentru a putea astfel să-şi construiască o fundaţie care să-i ajute să stăpânească mai bine abilităţile de la vârsta adultă. Iată, aşadar, câteva idei despre ce ar trebui să înveţe copiii încă de mici pentru a deveni adulţi fericiţi.

O limbă străină

Potrivit studiilor, copiii care învaţă o limbă străină se adaptează mai uşor la schimbări, au o memorie mai bună şi dobândesc abilităţi mai bune de înţelegere a limbajului în general. Pe lângă toate acestea, cercetările arată că în cazul celor care vorbesc cel puţin două limbi, apariţia la bătrâneţe a bolii Alzheimer poate fi întârziată.

Înotul

Practicarea activităţilor fizice ajută la deprinderea unui stil de viaţă sănătos. Diferenţa în ceea ce priveşte înotul constă în faptul că aceasta e un sport care ar putea salva viaţa oricui  la un moment dat, dar contribuie şi la păstrarea creierului sănătos mai mult timp. De aceea, este bine ca cei mici să înveţe să înoate, mai ales că îi ajută şi să-şi dezvolte abilităţile de coordonare.

Problemele lumii

Chiar dacă sunt mici, copiii ar trebui să fie lăsaţi să descopere imaginea de ansamblu. Potrivit specialiştilor, dezvoltarea unor preocupări pentru oamenii care trăiesc în alte culturi şi comunităţi este importantă. Acest lucru îi va învăţa să devină empatici şi să fie pregătiţi pentru întâlnirile cu persoanele din alte medii. De aceea, este recomandat să discuţi cu copilul tău despre problemele globale, folosindu-te, pentru a începe o conversaţie, de articole apărute în ziare, reportaje de la TV şi radio sau cărţi.

Simţul orientării

Un alt lucru important pe care ar trebui să le înveţe copiii când sunt mici este să-şi dezvolte simţul direcţiei. Astfel de abilităţi îi vor ajuta să se descurce indiferent de situaţia în care se vor afla. Studiile arată că oamenii au un „GPS” intern care creează circuite în neuronii noştri şi, pe măsură ce învăţăm, ne este alimentat simţul direcţiei, iar creierul este capabil să planifice rute, astfel încât procesul decizional să fie îmbunătăţit.

A învăţa să fie recunoscători, să recicleze, să păstreze curăţenia, să cunoască valoarea banilor şi modul în care aceştia ar trebui investiţi, dar şi să poată spune liber ceea ce simt sunt, de asemenea, puncte cheie importante în creşterea şi dezvoltarea copiilor. În plus, pentru a deveni adulţi fericiţi, nu uita să-i înveţi pe cei mici să se relaxeze.

Sursă foto: Evgeny Atamanenko/ Shutterstock