Câţi români se vor vaccina anti-COVID-19 anul acesta. Ce arată cel mai recent sondaj

1 shutterstock 1767084407 jpg jpeg

Peste jumătate dintre români sunt de părere că imunizarea în masă va pune capăt epidemiei de coronavirus, se arată într-un sondaj recent.

Mai mult de jumătate dintre români, mai exact 55,2% au declarat că intenţionează să se vaccineze anti-COVID-19 anul acesta, iar 83% susţin că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, arată un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns, informează Agerpres.

Dintre cei care vor să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani. Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor este una definitivă, iar 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Principalele motive invocate de persoanele care nu intenţionează să se vaccineze sunt teama de posibile reacţii adverse - 30,9%, neîncrederea în eficienţa serului - 26,8%, informaţii insuficiente despre imunizarea anti-COVID-19 - 14,7%. Totodată, 12,7% au afirmat că refuză să se vaccineze pentru că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8% sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8,2% invocă alt motiv şi 0,9% nu au răspuns.