Câţi români au fost diagnosticaţi cu cancer de colon în 2020

1 cancer colon jpg jpeg

Cancerul colorectal a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în 2020 în România, cu 13.000 de cazuri noi (spre deosebire de 11.000 în 2018), conform Globocan.

Cancerul colorectal este provocat în proporţie de 75% de stilul de viaţă şi doar 25% din cazuri sunt generate de moşteniri genetice.  

”Rudele de gradul I ale persoanelor cu polipi sau cancer colorectal au risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta această boală”, spune medicul Elena Ciupercă de la Clinica DigestMed.  

98.886 români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020, potrivit Globocan. Dintre aceştia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal, ceea ce a urcat acest tip de cancer pe locul întâi în clasament, după cancerul pulmonar şi cel de prostată.  

La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbaţi şi al doilea cel mai întâlnit la femei. În 2018 statisticile arată că au fost diagnosticate 1.8 milioane de cazuri noi în toată lumea, dintre care cele mai multe în Ungaria. 

În 2020, cifrele au crescut cu aproximativ 20%, iar România păstrează trendul. Noutatea este că, având aproape 13.000 de oameni diagnosticaţi cu această boală, cancerul colorectal îl depăşeşte pe cel de plămâni, care a avut 12.122 de cazuri în 2020.  

Studiile arată că aproximativ 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane trecute de vârsta de 50 de ani.  

”Cancerul colorectal apare prin acumularea de anomalii genetice. Pe acestea fie le moştenim din familie, fie apar pe parcursul vieţii sub influenţa factorilor de mediu. Cei mai periculoşi factori sunt fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, consumul crescut de grăsimi, de carne roşie şi de carne procesată. În ceea ce priveşte moştenirea genetică, rudele de gradul I ale persoanelor cu polipi sau cancer colorectal au risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta această boală”, Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog şi fondatoarea clinicii de gastroenterologie DigestMed. 

Cu toate că a devenit cel mai frecvent tip de cancer din România, nu este şi cel care provoacă cele mai multe decese. Din cei aproape 55.000 de români care au murit anul trecut de cancer, pentru peste 10.000 cauza a fost cancerul la plămâni. Cu aproape 6.800 de morţi provocate, cancerul colorectal este pe locul doi în ceea ce priveşte mortalitatea.  

Cu toate ca datele Globocan sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte acest tip de cancer, el este o afecţiune cu o rată mare de succes a tratamentului atunci când este descoperit în stadii de început. Astfel supravieţuirea la 5 ani depăşeşte 90% în cancerul colorectal diagnosticat precoce, însă doar 40% din tumori sunt găsite într-un stadiu localizat şi aproximativ 56% din pacienţii cu cancer colorectal mor din cauza tumorii. 

În stadiul IV supravieţuirea este de doar 14-16% la 5 ani. Diagnosticul precoce este aşadar important pentru că prognosticul e mult mai bun în cazul unui stadiu incipient; investigaţiile de screening pot diagnostica de asemenea leziuni precanceroase sau polipi care au modificări minime şi atunci în majoritatea cazurilor rezecţia endoscopică este suficientă şi salvează pacientul fără tratamente complicate. 

”În general, monitorizarea colonului începe după vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu avem simptome. În cazul persoanele care au un istoric de astfel de cancer în familie, screeningul este indicat să înceapă cu 10 ani mai devreme decât cel mai tânăr caz de cancer din familie. În familiile cu sindrom Lynch monitorizarea începe la 20-25 de ani, iar în polipoza adenomatoasă familială screeningul este indicat să înceapă chiar la vârsta de 10-12 ani”, explică medicul Elena Ciupercă.   

Pe lângă testele regulate, oamenii este bine sa fie atenţi şi la o serie de simptome care pot semnala o boală gravă. 

Medicul specialist gastroenterolog, Monica Stana ne spune care sunt aceste simptome: ”Modificările bruşte de tranzit, modificările formei scaunului, scaunele cu sânge, durerile abdominale persistente pentru care s-au făcut investigaţii medicale şi s-au exclus alte cauze sunt semne care ar trebui să ne trimită la un control medical. De asemenea, o scăderea bruscă în greutate sau rezultate ale unor analize de sânge care indică o anemie sunt alte semne de alarmă în cazul acestei afecţiuni.”  

DigestMed este o clinică de gastroenterologie lansată în 2016 care poate realiza evaluări complexe digestive şi screeninguri specializate. De curând a lansat campania Bucură-te de viaţă şi după 50 de ani cu 50% discount la testele de screening pentru cancerul colorectal, prin care îşi propune să contribuie la scăderea incidenţei cancerului colorectal în România. În susţinerea demersului lor, clinica DigestMed oferă un discount de 50% pentru testul cantitativ de hemoragii oculte utilizat pentru screeningul cancerului colorectal, precum şi pentru consultaţia de specialitate pentru interpretarea rezultatului testului. Oamenii în vârstă de peste 50 de ani pot beneficia de acest discount timp de 50 de zile începând cu această săptămână. Ca parte din acelaşi demers de educare a publicului larg cu privire la prevenţia cancerului colorectal, DigestMed a lansat şi webinarul gratuit Cancerul colorectal: 75% stil de viaţă, 25% moştenire genetică, disponibil publicului larg pe pagina de Facebook a clinicii. Cei doi medici vorbesc despre cauzele apariţiei cancerului colorectal, despre metodele de prevenţie, despre diagnosticare, dar şi despre tratament.