Câţi români au dureri de cap

1 studiu dureri de cap jpg jpeg

11% dintre romani au dureri de cap cel puţin o dată pe lună. Dintre aceştia, 9.6% se plâng de astfel de simptome săptămânal, potrivit unui sondaj iniţiat de clinica de neurologie Neuroaxis, cu sprijinul Reveal Marketing Research şi MPR Agency.

Durerea de cap este unul dintre cele mai comune simptome la români. ▪ 13% dintre români au declarat că au dureri de cap câteva ori pe săptămână. ▪ 22% declară că resimt dureri de cap de cel puţin două ori pe lună. ▪ 1 din 3 români declară că a fost la medic atunci când l-a durut capul. Pe toti ne doare capul, însă nu pe toţi din aceleaşi motive.

Durerea de cap este un simptom întâlnit în cazul multor afecţiuni. În funcţie de localizare, intensitate, apariţie şi frecvenţă, medicul neurolog poate identifica motivul ei. Printre cele mai frecvente se numără oboseala şi stresul. Însă există şi cazuri în care durerea de cap anunţă un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumoră cerebrală. Femeile, mai afectate de durerile de cap În sondajul realizat în intervalul 7-13 mai 2021, bazat pe chestionarea online a unui număr de 1016 participaţi se aduc date actualizate cu privire la incidenţa şi frecvenţa durerilor de cap în România.

Datele obţinute sunt comparabile cu cele existente în studii populaţionale de la nivel European. La persoanele cu dureri de cap recurente, frecvenţa simptomelor este mai crescută la femei. 19.7% femei acuză cel puţin 2 episoade de durere pe săptămână comparativ cu 10.1% bărbaţi. Şi în ce priveşte frecvenţa durerilor de cap dintr-o lună, tot femeile deţin locul 1. Au 2-3 episoade de cefalee lunar 23% femei şi 22% bărbaţi din totalul populaţiei rezidente. Incidenţa durerilor de cap este mai crescută la persoanele tinere cu vârsta între 18-24 ani. Majoritatea acestora au declarat că resimt astfel de dureri de câteva ori pe săptămână (24%), respectiv de 2-3 ori pe lună (22%), în timp ce doar 2 din 10 persoane de 30 ani şi peste au declarat că au cefalee cu aceeaşi frecvenţă. Pe medii de rezidenţă nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte starea de sănătate resimţită.

Atenţie la automedicaţie!

Persistenţa durerilor de cap este ceea ce îi determină pe cei chestionaţi să solicite un consult medical (62.5%), urmat de apariţia altor simptome asociate durerii şi apoi lipsa unui răpuns la tratamentul medicamentos luat iniţial. 6 din 10 români declară că persistenţa şi constanta durerii de cap i-a determinat să meargă la medic, în timp ce pentru 25% dintre români, motivaţia de a merge la medic a fost datorată ineficienţei medicamentului luat („am luat un medicament ce nu şi-a făcut efectul”).

Dintre cei care urmează un tratament când acuza durerile de cap, 41% aleg de obicei tratamentul medicamentos, 35% aleg să îşi auto-administreze un tratament fară recomandarea medicului, iar 22% folosesc tratamente naturiste. Persoanele peste 55 de ani consultă farmacistul în astfel de situaţii (23%). Pe de altă parte, ponderea celor care aşteaptă că durerea să treacă de la sine în rândul persoanele sub 30 de ani este de 9%. „Aceste date sunt încadrabile în datele statistice Europene unde media numărului de persoane care consultă medicul în cazul unei dureri de cap este de 6.5-7/10. Putem concluziona astfel că nivelul de conştientizare în România este comparabil cu cel al populaţiei Europene. Prezentarea într-un număr semnificativ se datorează cel mai probabil faptului că durere persistentă le afectează activitatea de zi cu zi şi calitatea vieţii.

Unul dintre fenomenele cele mai îngrijorătoare legate de cefalee este automedicaţia. În studiul efectuat 35% dintre respondenţi aleg să îşi autoadministreze medicamente fără aviz şi fără prescripţie medicale prealabile. Acest comportament poate avea consecinţe nefaste la nivel individual, putând întârzia stabilirea unui diagnostic corect şi riscând apariţia unor complicaţii în absenţa tratamentului corespunzător. Mai mult, sondajul evidenţiază că 22% dintre persoanele chestionate folosesc tratamentele naturiste pentru a trata cefaleea. Atragem atenţia asupra faptului că datele comparative privind eficacitatea medicaţiei simptomatice împotriva durerii de cap nu arată un beneficiu al medicaţiei naturiste comparativ cu placebo. De aceea le recomandăm pacienţilor să apeleze la sfaturi avizate şi tratamente verificate şi aprobate pentru tratarea durerilor de cap. În concluzie, persoanele care au dureri de cap trebuie să se prezinte la medic pentru evaluare, mai ales dacă recunosc unul dintre următoarele semnale de alarmă: apariţie bruscă cefalee severă, caracteristici noi ale cefaleei (localizare, caracter, intensitate, manifestări însoţitoare etc), infecţie concomitentă, stare de constienţă alterată, criză epileptică, cefalee severă apărută în context de efort, cefalee apărută după vârsta de 50 de ani, imunodeprimare, tulburări de vedere, sarcină sau lăuzie, consum de droguri sau medicamente cu risc (de ex. Anticoagulante)”, Dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu arie de interes în neuro oncologie şi fondator Neuroaxis, clinică de neurologie