Câte persoane obeze există în România?

1 2 jpg jpeg

Obezitatea este o boal─â complex─â, cronic─â ┼či recidivant─â, caracterizat─â de o cantitate excesiv─â de gr─âsime corporal─â, ┼či care se r─âsp├ónde┼čte rapid ├«n toate regiunile ┼či grupurile demografice, fiind o problem─â global─â de s─ân─âtate public─â.

├Än Rom├ónia, conform datelor raportate de studiul PREDATORR, aproape o persoan─â din trei sufer─â de obezitate (prevalen┼úa obezit─â┼úii fiind de 31.90% din popula┼úia general─â, iar cea a diabetului zaharat de 11.6%). La nivel mondial, conform datelor Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, o persoan─â cu v├órsta de peste 18 ani din dou─â sufer─â de obezitate observ├ónd-se, din p─âcate, o tendin┼ú─â anual─â de cre┼čtere.

Cu ocazia Zilei Europene ├Ämpotriva Obezit─â┼úii ┼či a lans─ârii noului Ghid de management al diabetului zaharat, Societatea Rom├ón─â de Chirurgie Metabolic─â (SRCM) a organizat ├«n 13 mai prima dezbatere dedicat─â pacientului cu obezitate ┼či diabet zaharat tip 2 cu indica┼úie operatorie, intitulat─â Solu┼úii pentru facilitatea accesului pacien┼úilor cu diabet zaharat la interven┼úii de chirurgie metabolic─â. Evenimentul a beneficiat de participarea reprezentan┼úilor Societ─â┼úii Rom├óne pentru Studiul Obezit─â┼úii, Societ─â┼úii Rom├óne de Hipertensiune, Federa┼úiei Asocia┼úiilor Pacien┼úilor Diabetici, Administra┼úiei Preziden┼úiale, Casei Na┼úionale de Asigur─âri de S─ân─âtate ┼či ai Parlamentului European. De asemenea, prin aceast─â ac┼úiune, Societatea Rom├ón─â de Chirurgie Metabolic─â salut─â demersul Societ─â┼úii Rom├óne de Diabet, Nutri┼úie ┼či Boli Metabolice ┼či al Federa┼úiei Rom├óne de Diabet, Nutri┼úie ┼či Boli Metabolice de actualizare a Ghidului de Management al Diabetului ┼či includerea chirurgiei metabolice drept op┼úiune de tratament pentru pacien┼úii cu diabet zaharat tip 2 ┼či obezitate.

ÔÇ×Obezitatea este o boal─â cronic─â, asociat─â cu multiple alte afec┼úiuni ┼či implic─â o abordare multidisciplinar─â. Studii randomizate ┼či meta-analize au eviden┼úiat superioritatea interven┼úiei chirurgicale fa┼ú─â de tratamentul medicamentos ├«n cazul pacien┼úilor cu diabet ┼či obezitate pentru men┼úinerea controlului glicemic, reducerea factorilor de risc cardiovascular ┼či pierderea substan┼úial─â ├«n greutate. Exist─â o diferen┼ú─â semnificativ─â ├«ntre Rom├ónia ┼či statele din regiune privind num─ârul de proceduri de chirurgie metabolic─â, pacientul rom├ón neav├ónd acces la acest tip de tratament f─âr─â o contribu┼úie personal─â care este, de multe ori peste posibilit─â┼úile financiare curente. Tocmai de aceea, prin evenimentul de ast─âzi ne-am propus s─â coagul─âm o echip─â de exper┼úi din comunitatea medical─â, deciden┼úi ┼či pacien┼úi pentru a agrea o agend─â comun─â care s─â aib─â ca finalitate dezvoltarea unui program de chirurgie metabolic─â dedicat pacien┼úilor cu diabet 2 zaharat tip 2 ┼či obezitate.ÔÇŁ, a declarat Prof. Dr. C─ât─âlin Cop─âescu, Pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Chirurgie Metabolic─â.