Cât timp se menţin anticorpii anti-COVID-19 după infectare? Un studiu recent oferă răspunsul

1 shutterstock 1631323087 jpg jpeg

Un studiu recent efectuat de speciali┼čtii de la Imperial College London ┼či de Universitatea din Padova arat─â c─â anticorpii ob┼úinu┼úi ├«n urma infect─ârii cu noul coronavirus se men┼úin cel pu┼úin nou─â luni.

Despre nivelul anticorpilor dob├óndi┼úi ├«n urma trecerii prin infec┼úia cu noul coronavirus sau prin vaccinare s-au f─âcut diverse cercet─âri. Cea mai recent─â dintre acestea a testat pacien┼úi din nordul Italiei, regiune care a fost puternic afectat─â la ├«nceputul pandemiei. Mai exact, la studiu au participat persoane din VoÔÇÖ, ora┼č din nordul Italiei, carantinat la ├«nceputul anului 2020, dup─â ce a fost descoperit─â una dintre primele contagieri cu noul coronavirus din Europa. Ace┼čtia au fost testa┼úi pentru anticorpi ├«n mai 2020 ┼či, din nou, ├«n noiembrie. ├Än jur de 3.000 de persoane au fost testate.

ÔÇ×Marea majoritate a infec┼úiilor cu SARS-CoV-2 (coronavirus), indiferent de prezen┼úa simptomelor, dezvolt─â anticorpiÔÇŁ, conform cercet─ârii publicate luni ├«n jurnalul ┼čtiin┼úific Nature Communications citat─â de Agerpres.

La finele anului 2020, nivelurile detectabile de anticorpi s-au menţinut la 98,8 procente dintre persoanele care au contractat virusul în februarie sau martie.

Cercet─âtorii au detectat ┼či cazuri de cre┼čtere a nivelului de anticorpi, ceea ce a sugerat posibile reinfect─âri sau un impuls posibil dat sistemului imunitar.

├Än ceea ce prive┼čte imunitatea oferit─â de vaccinuri, aceasta ar fi de cel pu┼úin ┼čase p├ón─â la opt luni. Totu┼či, o cercetare efectuat─â la Universitatea din Washington a ar─âtat c─â imunitatea ob┼úinut─â prin vaccinare ar putea fi ÔÇ×pentru totdeaunaÔÇŁ.