Cât timp oferă protecţie anticorpii împotriva COVID-19 la cei care au avut boala

1 teste anticorpi jpg jpeg

Persoanele care au trecut prin COVID-19 pot avea o protecţie de cel puţin opt luni oferită de anticorpii neutralizanţi împotriva SARS-CoV-2 dezvoltaţi în timpul bolii, se arată într-o cercetare recentă.

Studiul efectuat de spitalul milanez San Raffaele şi de Institutul Superior de Sănătate (ISS) italian arată şi că persoanele infectate care produc anticorpi în primele 15 zile de la contractarea bolii au un risc mai mic de a face o formă gravă de COVID-19.

În cadrul cercetării au fost monitorizaţi 162 de pacienţi testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 cu simptome diferite. Studiul a arătat că anticorpii rămân în organism timp de opt luni, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienţilor sau de bolile asociate.

După opt luni de testare de la diagnostic, doar trei pacienţi nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi, se arată în studiu.

Totodată, 79% dintre persoanele monitorizate au produs anticorpi în primele săptămâni de la debutul simptomelor, iar cei care nu au dezvoltat anticorpi au avut un risc mai mare de a face o formă mai gravă a bolii, indiferent de alţi factori.

Cercetătorii spun că pacienţii care nu dezvoltă anticorpi neutralizanţi în prima săptămână după infectare trebuie identificaţi şi trataţi din timp, pentru că riscă să dezvolte forme mai grave de boală.