Cât timp oferă protecţie anticorpii împotriva COVID-19 la cei care au avut boala

1 teste anticorpi jpg jpeg

Persoanele care au trecut prin COVID-19 pot avea o protecţie de cel puţin opt luni oferită de anticorpii neutralizanţi împotriva SARS-CoV-2 dezvoltaţi în timpul bolii, se arată într-o cercetare recentă.

Studiul efectuat de spitalul milanez San Raffaele ┼či de Institutul Superior de S─ân─âtate (ISS) italian arat─â ┼či c─â persoanele infectate care produc anticorpi ├«n primele 15 zile de la contractarea bolii au un risc mai mic de a face o form─â grav─â de COVID-19.

În cadrul cercetării au fost monitorizaţi 162 de pacienţi testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 cu simptome diferite. Studiul a arătat că anticorpii rămân în organism timp de opt luni, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienţilor sau de bolile asociate.

După opt luni de testare de la diagnostic, doar trei pacienţi nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi, se arată în studiu.

Totodată, 79% dintre persoanele monitorizate au produs anticorpi în primele săptămâni de la debutul simptomelor, iar cei care nu au dezvoltat anticorpi au avut un risc mai mare de a face o formă mai gravă a bolii, indiferent de alţi factori.

Cercet─âtorii spun c─â pacien┼úii care nu dezvolt─â anticorpi neutralizan┼úi ├«n prima s─âpt─âm├ón─â dup─â infectare trebuie identifica┼úi ┼či trata┼úi din timp, pentru c─â risc─â s─â dezvolte forme mai grave de boal─â.