Cât de mult ne poate afecta lipsa somnului

1 2 jpg jpeg

Chiar şi un program de doar şase ore de somn pe noapte poate avea impact negativ nu doar asupra stării fizice a persoanei, ci şi a celei psihice.

La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au realizat mai multe analize la care au participat câteva mii de voluntari din mai multe ţări.

Iniţial, specialiştii au analizat programul de somn al voluntarilor la studiu, după care le-au verificat şi performanţele zilnice, atât cele de la locul de muncă, cât şi cele ce ţineau de treburile casnice.

Astfel, cercetătorii au observat că activităţile zilnice au fost afectate în cazul participanţilor care obişnuiau să doarmă mai puţin pe timpul nopţii. Mai exact, performanţele lor de la locul de muncă erau mult sub nivelul aşteptărilor, deşi voluntarii nu realizau acest lucru.

„Mai ales atunci când suntem tineri nu realizăm cât de mult ne poate afecta lipsa unui program echilibrat de somn, mai ales că avem energie pentru a face mare parte dintre activităţile zilnice. Cu toate acestea, studiile au arătat că lipsa somnului ne afectează performanţele, indiferent de natural lor, iar noi nu ne dăm seama de acest lucru“, a precizat Daniel Forger, unul dintre medicii care au participat la studiu. ƒ