Cât de eficientă este a patra doză de vaccin contra Omicron? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

1 vaccin jpg jpeg

├Än timp ce cre┼čte nivelul anticorpilor la un nivel mai mare dec├ót dup─â doza a treia, a patra doz─â de vaccin nu ajunge pentru a preveni infec┼úia cu noua variant─â a coronavirusului, Omicron, este concluzia unui studiu recent.

Studiul efectuat de Centrul Medical Sheba din Israel a constat ├«n administrarea celei de-a doua serii de doze booster personalului acestei institu┼úii, analiz├ónd efectele celei de-a patra doze a vaccinului Pfizer. Mai exact, a fost monitorizat un grup de 154 de persoane ├«ntr-un interval de 2 s─âpt─âm├óni, ┼či s-au observat efectele induse de a 4 doz─â a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la 1 s─âpt─âm├ón─â dup─â inoculare.

Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, format din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Persoanele din grupul Moderna au primit anterior 3 doze de vaccin Pfizer.

Vaccinurile au dus la o cre┼čtere a num─ârului de anticorpi, care a fost chiar pu┼úin mai mare dec├ót cea ob┼úinut─â dup─â a treia doz─â. La 1 s─âpt─âm├ón─â dup─â administrarea celei de-a patra doze, s-a observat o cre┼čtere de 5 ori mai mare a num─ârului de anticorpi la persoanele vaccinate.

Dar, probabil c─â acest nivel nu este suficient pentru Omicron. ÔÇ×┼×tim p├ón─â acum c─â nivelul de anticorpi necesar pentru a ob┼úine protec┼úie ┼či pentru a nu fi infectat cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dac─â este un vaccin bunÔÇŁ, a declarat Gili Regev-Yochay,directoarea sec┼úiei de boli infec┼úioase de la Centrul Medical Sheba.

Cite┼čte ┼či: Ce este bine s─â faci ├«nainte ┼či dup─â vaccinarea anti-COVID-19