Cât de eficientă este a patra doză de vaccin contra Omicron? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

1 vaccin jpg jpeg

În timp ce creşte nivelul anticorpilor la un nivel mai mare decât după doza a treia, a patra doză de vaccin nu ajunge pentru a preveni infecţia cu noua variantă a coronavirusului, Omicron, este concluzia unui studiu recent.

Studiul efectuat de Centrul Medical Sheba din Israel a constat în administrarea celei de-a doua serii de doze booster personalului acestei instituţii, analizând efectele celei de-a patra doze a vaccinului Pfizer. Mai exact, a fost monitorizat un grup de 154 de persoane într-un interval de 2 săptămâni, şi s-au observat efectele induse de a 4 doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la 1 săptămână după inoculare.

Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, format din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Persoanele din grupul Moderna au primit anterior 3 doze de vaccin Pfizer.

Vaccinurile au dus la o creştere a numărului de anticorpi, care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză. La 1 săptămână după administrarea celei de-a patra doze, s-a observat o creştere de 5 ori mai mare a numărului de anticorpi la persoanele vaccinate.

Dar, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron. „Ştim până acum că nivelul de anticorpi necesar pentru a obţine protecţie şi pentru a nu fi infectat cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă este un vaccin bun”, a declarat Gili Regev-Yochay,directoarea secţiei de boli infecţioase de la Centrul Medical Sheba.

Citeşte şi: Ce este bine să faci înainte şi după vaccinarea anti-COVID-19