Cât de eficient este vaccinul de la Pfizer contra variantei indiene a noului coronavirus

1 shutterstock 1736168798 jpg jpeg

Nivelul anticorpilor capabili să neutralizeze variantă indiană a coronavirusului la persoanele vaccinate cu Pfizer este mai mic, comparativ cu anticorpii generaţi împotriva altor variante, este concluzia unui studiu recent.

Cercetarea efectuat─â de speciali┼čtii de la Institutul Francis Crick ┼či de la National Institute for Health Research (NIHR) arat─â c─â, odat─â cu v├órsta ┼či cu trecerea timpului, cantitatea acestor anticorpi scade.

Nivelul anticorpilor capabili să neutralizeze varianta indiană B.1.617.2 (Delta) la cei care au completat schema cu Pfizer este de cinci ori mai mic faţă de varianta originală a coronavirusului, pe baza căreia sunt dezvoltate actualele vaccinuri, informează Agerpres.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â spun c─â o singur─â doz─â de Pfizer este ÔÇ×mai pu┼úin probabilÔÇŁ s─â se dezvolte o cantitate la fel de mare de anticorpi ├«mpotriva variantei Delta (indian─â) ca ├«n cazul variantei Alpha (britanic─â), care predomin─â ├«n Anglia. Acesta este ┼či motivul pentru care s-a su┼úinut necesitatea reducerii termenului de administrare ├«ntre cele dou─â doze de ser de la Pfizer.

Speciali┼čtii au analizat 250 de probe de s├ónge provenite de la persoane s─ân─âtoase ┼či au analizat capacitatea anticorpilor de a neutraliza diferite variante.

S-a observat că nivelurile de anticorpi eficienţi împotriva versiunii Delta a coronavirusului scad după ambele doze ale vaccinului, mai ales după o singură doză.

Dup─â prima doz─â, 79% dintre cei care au primit vaccinul au niveluri de anticorpi semnificative care s─â neutralizeze noul coronavirus. Procentul se reduce cu 50% ├«n cazul variantei britanice, la 32% fa┼ú─â de cea indian─â ┼či la 25% pentru cea sud-african─â.