Cât de des este bine să mănânci cartofi pe săptămână

2 jpg jpeg

Bine de ştiut este că predispoziţia pentru această afecţiune este valabilă indiferent dacă este vorba de consumul de piure, de cartofi prăjitţi, sub formă de chipsuri sau dacă sunt pregătiţi la cuptor.

Şi asta deoarece cartoful se numără printre alimentele care au un indice glicemic crescut, iar carbohidraţii şi amidonul din conţinut se transformă rapid în zahăr, ceea ce duce la creşterea nivelului glicemiei.

Astfel, persoana nu numai că riscă să fie diagnosticată cu diabet zaharat, ci şi cu tensiune arterială mărită. În cadrul studiului, publicat în Jurnalul Medical Britanic, au fost analizate date obţinute de la 187.000 de femei şi bărbaţi din SUA care au participat timp de 20 de ani la cercetări.

După ce le-au verificat obiceiurile alimentare, specialiştii au ajuns la concluzia că voluntarii care mâncau de câteva ori pe săptămână cartofi, indiferent de felul în care erau preparaţi, aveau un risc cu 11% mai ridicat de a suferi de hipertensiune arterială, spre deosebire de cei care nu obişnuiau să consume atât de des acest aliment.

„Cartoful se numără printre legumele care aduc beneficii sănătăţii şi pe care trebuie să le includem în dietă, dar nu foarte des. Rezultatele obţinute au arătat că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii diabetului şi hipertensiunii în urma consumului mare de cartofi“, au afirmat cercetătorii de la Spitalul de Femei Brigham din Boston, SUA.