Carnea ro┼čie ne ├«mboln─âve┼čte de inim─â?

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani au f─âcut o descoperire spectaculoas─â: carnea ro┼čie stimuleaz─â bacteriile intestinale s─â produc─â un compus care pot cre┼čte riscul de dezvoltare a afec┼úiunilor cardiace.

Este vorba despre un compus care se g─âse┼čte din abunden┼ú─â ├«n carnea ro┼čie ┼či care intr─â ┼či ├«n componen┼úa b─âuturilor energizante, ca adaos. Acesta poate favoriza instalarea aterosclerozei.

Potrivit studiilor, acest substan┼ú─â se nume┼čte oxid-de-trimetilamin─â (TMAO) ┼či poate duce la rigidizarea arterelor sau la ├«nfundarea lor.

Cercet─âtorii au descoperit c─â bacteriile care tr─âiesc ├«n tractul digestiv metabolizeaz─â compusul carnitin─â ┼či ├«l transform─â ├«n oxid-de-trimetilamin─â (TMAO), care, s-a mai ar─âtat ┼či ├«n alte studii anterioare, favorizeaz─â apari┼úia aterosclerozei.

O alimenta┼úie bogat─â ├«n carne ro┼čie duce la cre┼čterea num─ârului de bacterii intestinale care metabolizeaz─â carnitina. De aici apare o problem─â serioas─â privind producerea de TMAO.

Echipa de speciali┼čti de la Universitatea ÔÇ×Case Western ReserveÔÇť ┼či Funda┼úia ÔÇ×Cleveland ClinicÔÇť, din Ohio, SUA, au f─âcut experimente la care au participat 2.595 de pacien┼úi.

Cercet─ârile au scos la iveal─â c─â la pacien┼úii cu nivel mare de carnitin─â ├«n corp prezen┼úa unui risc de instalare a bolilor de inim─â ┼či a evenimentelor cardiace, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral ┼či decesul a fost ├«ngrijor─âtor de ridicat, comparativ cu ceilal┼úi pacien┼úi.

Carnitina se g─âse┼čte ├«n mod natural ├«n carnea ro┼čie, precum carnea de vit─â, carnea de v├ónat, carnea de miel, de oaie, de ra┼ú─â ┼či carnea de porc. Rezultatele au fost publicate ├«n Jurnalul ÔÇ×Nature MedicineÔÇť.