Care sunt organele afectate de noul coronavirus

1 shutterstock 1709893048 jpg jpeg

Fiind o infec┼úie respiratorie, COVID-19 afecteaz─â mai ├«nt├ói pl─âm├ónii. Totu┼či, noul coronavirus ÔÇ×vizeaz─âÔÇť mai multe organe sau sisteme, dup─â cum arat─â cele mai recente studii.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot cauza infec┼úii cu diverse grade de severitate ÔÇô de la r─âceala comun─â la sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau la sindromul respirator acut sever (SARS).  

SARS-Cov-2 se transmite prin secre┼úiile respiratorii (tuse, str─ânut, vorbire) ale persoanei infectate. Transmiterea se poate face ┼či ├«n urma atingerii suprafe┼úelor contaminate cu secre┼úii, c├ónd o persoan─â vine ├«n contact cu astfel de suprafe┼úe, apoi duce m├óna la gur─â sau la nas. Potrivit studiilor realizate p├ón─â ├«n prezent, pic─âturile contaminate ale persoanei infectate pot ajunge p├ón─â la o distan┼ú─â de 2 metri ÔÇô iat─â de ce este important─â distan┼úarea social─â.

Noul coronavirus afecteaz─â diferit oamenii: ├«n vreme ce unii au simptome respiratorii minore, al┼úii dezvolt─â pneumonii amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â. ├Än infec┼úiile pulmonare severe s-a observat un proces numit furtuna de citokine. ├Än ├«ncercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar elibereaz─â citokine. Acest proces comparat cu o furtun─â lezeaz─â capilarele pulmonare ┼či s─âcule┼úii alveolari unde au loc schimburile gazoase. Pentru c─â sunt inundate cu lichid din capilare, alveolele nu ├«┼či mai pot ├«ndeplini rolul de schimb gazos. ├Än acest caz, organismul are nevoie de oxigen care s─â ├«i fie livrat prin c─âile respiratorii. 

ORGANELE afectate de noul coronavirus

PL─éM├éNI. SARS-Cov-2 are o afinitate mai mare pentru celulele care c─âptu┼česc pl─âm├ónii, deoarece acestea au receptori pentru enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), de care se leag─â.

CREIER. La unii pacien┼úi cu COVID-19 s-au observat simptome precum cefaleea. Encefalita ┼či chiar accidentul vascular cerebral sunt alte complica┼úii posibile.

OCHI. Ochii ro┼čii ┼či conjunctivita pot s─â apar─â la unele persoane infectate cu noul coronavirus. 

INIM─é. Miocardita, inflama┼úia mu┼čchiului inimii (miocardul), este o complica┼úie posibil─â a infec┼úiei cu SARS-CoV-2. 

VASE SANGVINE. COVID-19 poate provoca o inflama┼úie sistemic─â a vaselor sangvine. De asemenea, pot surveni perturb─âri ale circula┼úiei sangvine care determin─â afectarea inimii apari┼úia emboliei pulmonare. 

RINICHI. A fost raportat un posibil risc de insuficienţă renală acută la unii bolnavi, care a necesitat dializă.

SISTEMUL DIGESTIV. SARS-CoV-2 poate ataca sistemul digestiv, pentru c─â  molecula pe care virusul o atac─â este prezent─â nu numai ├«n pl─âm├óni, ci ┼či ├«n sistemul gastrointestinal. ├Än acest caz, apar dureri abdominale, v─ârs─âtu