Care sunt măştile recomandate. De ce nu trebuie folosite cele cu supapă

1 masti supapa jpg jpeg

Ministerul Sănătăţii a transmis o informare cu privire la măştile cu supapă, acestea nefiind recomandate populaţiei pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respiraţia prafului şi particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permiţând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizaţiile internaţionale recomandă ca aceste măşti să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane.

Tipurile de măşti recomandate sunt:

Măştile care acoperă în întregime nasul şi gura;

Măştile din ţesătură cu cel puţin două straturi, care se pot spăla şi refolosi;

Măştile care au o sârmă de metal la nivelul nasului şi care nu permit astfel ieşirea aerului prin partea superioadă a măştii;

Măştile care se aşază bine pe părţile laterale ale feţei şi care nu prezintă spaţii pe unde pot pătrunde/elimina particule.

Care sunt diferenţele dintre măştile FFP1 / FFP2 / FFP3

Site-ul de specialitate bizmed.ro a explicat diferenţa dintre măştile de protecţie care se găsesc pe piaţă.

Masca de protecţie FFP1

Măştile respiratorii (ceea ce înseamnă că sunt confecţionate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impurităţile) se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecţie oferă. Primul este FFP1, care protejează împotriva materialelor în concentraţii de până la 4x OEL (limite de expunere ocupationala) sau 4x APF (factor de protecţie alocat). Acestea sunt cea mai accesibilă opţiune şi pot fi gasite peste tot. Masca FFP1 se mai numeşte masca igienică, de unică folosinţă.

Masca de protecţie FFP2

Următorul este FFP2 (sau KN95) şi acestea oferă mai multă protecţie decât FFP1, la concentraţii de până la 12x OEL sau 10x APF. Ele sunt echivalentul european al măştilor respiratorii N95 utilizate în SUA şi acest tip îndeplinesc îndrumările de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceste măşti sunt ceva mai scumpe, dar şi mai eficiente.

Masca de protecţie FFP3

Măştile care oferă cel mai înalt nivel de protecţie sunt FFP3, care protejează împotriva materialelor în concentraţii de până la 50x OEL sau 20x APF. Aceasta este substanţial mai mare decât FFP1 şi pot bloca atât aerosoli lichizi cât şi solizi. Ghidurile actuale ale OMS stipulează măşti de faţă FFP3 pentru controlul infecţiilor cu virus şi bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse şi strănut (cum ar fi cu coronavirus). De asemenea, sunt deseori utilizate de către profesioniştii din domeniul sănătăţii atunci când manipulează substanţe chimice periculoase. Sunt şi cele mai scumpe.

Sursa: click.ro