Care sunt complicaţiile pe care le poate da rujeola

1 2 jpg jpeg

Cum se răspândeşte boala

Prin picăturile de salivă sau ale secreţiilor nazale pe care bolnavul le împrăştie în jur rujeola se poate trasmite foarte uşor. Fiind extrem de contagioasă, doctorii menţionează faptul că 95% dintre persoanele nevaccinate împotriva rujeolei vor lua virusul dacă vor intra în contact cu persoana infectată.

Statisticile indică următoarele aspecte:

Rujeola poate fi mortală pentru 1 din 1.000 de bolnavi care au fost diagnosticaţi astfel.

Până la data de 17 martie 2017 existau, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, 3799 de cazuri confirmate de rujeolă, iar numărul deceselor a crescut la 17.

Potrivit declaraţiilor Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, 3.400 dintre cazuri au fost înregistrate la copii care nu fuseseră vaccinaţi.

Campanie naţională de vaccinare a copiilor

Pentru a stopa extinderea acestei boli se desfăşoară o campanie de imunizare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani, relatează mediafax.

Aşadar Ministrul Sănătăţii face un apel către părinţi să-şi vaccineze copiii şi să nu-i pună în pericol.

Epidemia de rujeolă ar fi plecat de la o populaţie nomadă care se perindă pe teritoriul Italiei, deoarece tulpina virusului din România se aseamănă cu cea descoperită la nomazii respectivi.

Cele mai întâlnite manifestări

Cei mici cât şi tinerii sau adulţii trec printr-o serie de simptome precum: diaree şi vomă (apoi se deshidratează), otite medii, conjunctivite, erupţii cutanate sub formă de pete minuscule (cât gămălia unui ac), fiind de culoare roşie ori maro-roşcat. Micile puncte apar întâi pe frunte, răspândindu-se mai apoi pe faţă şi gât, culminând cu tot corpul, ultimele zone afectate fiind braţele şi picioarele. Şi vocea poate fi afectată din cauza inflamaţiei la coardele vocale. Alte simptome frecvente sunt bronşitele sau pneumonia.

Rujeola la gravide

Dacă aceea care aşteaptă un bebe nu a fost vaccinată contra acestei boli, există riscul să piardă sarcina. De asemenea, în unele cazuri se poate întâmpla ca viitoarea mămică să nască prematur, adică înainte de 37 de săptămâni sau, dacă reuşeşte să nască la timp, copilul să aibă sub greutatea normală.

Complicaţii mai puţin întâlnite

Printre complicaţiile pe care le dă rujeola se numără infecţiile ficatului, cum ar fi hepatitele, infecţiile de la nivelul creierului – encefalitele. În unele cazuri, ca urmare a infecţiei răspândite la la coloana vertebrală şi creier s-ar putea ajunge şi la îmbolnăvirea de meningită. În situaţia în care virusul atacă nervii şi muşchii ochilor, bolnavul ar putea să înceapă să vadă în cruciş (strabism).

O formă foarte rară de rujeolă ce poate fi fatală afectează 1 persoană la 25.000. Ea poate apărea după ce au trecut câţiva ani de la vindecarea de rujeolă, iar bolnavul poate suferi de o complicaţie la nivelul creierului numită panencefalită sclerozantă subacută (boală degenerativă particulară a sistemului nervos central, care de regulă afectează copilul, adolescentul şi adultul tânăr.)

Într-o fază avansată se poate ajunge chiar la pierderea vederii, din cauza că virusul a afectat nervul optic care este responsabil cu transmiterea informaţiei şi stimulilor vizuali către creier. Această boală se numeşte nevrită optică.

Ştiai că...

...în condiţii normale, virusul nu poate rezista mai mult de 2 ore în substanţele secreţionale expulzate de o persoană în lunile reci şi cu soare puţin?