Care sunt complicaţiile pe care le poate da rujeola

1 2 jpg jpeg

Cum se r─âsp├ónde┼čte boala

Prin pic─âturile de saliv─â sau ale secre┼úiilor nazale pe care bolnavul le ├«mpr─â┼čtie ├«n jur rujeola se poate trasmite foarte u┼čor. Fiind extrem de contagioas─â, doctorii men┼úioneaz─â faptul c─â 95% dintre persoanele nevaccinate ├«mpotriva rujeolei vor lua virusul dac─â vor intra ├«n contact cu persoana infectat─â.

Statisticile indic─â urm─âtoarele aspecte:

Rujeola poate fi mortală pentru 1 din 1.000 de bolnavi care au fost diagnosticaţi astfel.

P├ón─â la data de 17 martie 2017 existau, conform Centrului Na┼úional de Supraveghere ┼či Control al Bolilor Transmisibile, 3799 de cazuri confirmate de rujeol─â, iar num─ârul deceselor a crescut la 17.

Potrivit declaraţiilor Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, 3.400 dintre cazuri au fost înregistrate la copii care nu fuseseră vaccinaţi.

Campanie naţională de vaccinare a copiilor

Pentru a stopa extinderea acestei boli se desf─â┼čoar─â o campanie de imunizare a copiilor cu v├órste cuprinse ├«ntre 9 luni ┼či 9 ani, relateaz─â mediafax.

A┼čadar Ministrul S─ân─ât─â┼úii face un apel c─âtre p─ârin┼úi s─â-┼či vaccineze copiii ┼či s─â nu-i pun─â ├«n pericol.

Epidemia de rujeolă ar fi plecat de la o populaţie nomadă care se perindă pe teritoriul Italiei, deoarece tulpina virusului din România se aseamănă cu cea descoperită la nomazii respectivi.

Cele mai întâlnite manifestări

Cei mici c├ót ┼či tinerii sau adul┼úii trec printr-o serie de simptome precum: diaree ┼či vom─â (apoi se deshidrateaz─â), otite medii, conjunctivite, erup┼úii cutanate sub form─â de pete minuscule (c├ót g─âm─âlia unui ac), fiind de culoare ro┼čie ori maro-ro┼čcat. Micile puncte apar ├«nt├ói pe frunte, r─âsp├óndindu-se mai apoi pe fa┼ú─â ┼či g├ót, culmin├ónd cu tot corpul, ultimele zone afectate fiind bra┼úele ┼či picioarele. ┼×i vocea poate fi afectat─â din cauza inflama┼úiei la coardele vocale. Alte simptome frecvente sunt bron┼čitele sau pneumonia.

Rujeola la gravide

Dac─â aceea care a┼čteapt─â un bebe nu a fost vaccinat─â contra acestei boli, exist─â riscul s─â piard─â sarcina. De asemenea, ├«n unele cazuri se poate ├«nt├ómpla ca viitoarea m─âmic─â s─â nasc─â prematur, adic─â ├«nainte de 37 de s─âpt─âm├óni sau, dac─â reu┼če┼čte s─â nasc─â la timp, copilul s─â aib─â sub greutatea normal─â.

Complicaţii mai puţin întâlnite

Printre complica┼úiile pe care le d─â rujeola se num─âr─â infec┼úiile ficatului, cum ar fi hepatitele, infec┼úiile de la nivelul creierului ÔÇô encefalitele. ├Än unele cazuri, ca urmare a infec┼úiei r─âsp├óndite la la coloana vertebral─â ┼či creier s-ar putea ajunge ┼či la ├«mboln─âvirea de meningit─â. ├Än situa┼úia ├«n care virusul atac─â nervii ┼či mu┼čchii ochilor, bolnavul ar putea s─â ├«nceap─â s─â vad─â ├«n cruci┼č (strabism).

O form─â foarte rar─â de rujeol─â ce poate fi fatal─â afecteaz─â 1 persoan─â la 25.000. Ea poate ap─ârea dup─â ce au trecut c├ó┼úiva ani de la vindecarea de rujeol─â, iar bolnavul poate suferi de o complica┼úie la nivelul creierului numit─â panencefalit─â sclerozant─â subacut─â (boal─â degenerativ─â particular─â a sistemului nervos central, care de regul─â afecteaz─â copilul, adolescentul ┼či adultul t├ón─âr.)

├Äntr-o faz─â avansat─â se poate ajunge chiar la pierderea vederii, din cauza c─â virusul a afectat nervul optic care este responsabil cu transmiterea informa┼úiei ┼či stimulilor vizuali c─âtre creier. Aceast─â boal─â se nume┼čte nevrit─â optic─â.

┼×tiai c─â...

...├«n condi┼úii normale, virusul nu poate rezista mai mult de 2 ore ├«n substan┼úele secre┼úionale expulzate de o persoan─â ├«n lunile reci ┼či cu soare pu┼úin?