Care este legătura dintre lipsa somnului şi colesterol

1 2 jpg jpeg

Mai exact, după doar o săptămână în care nu dormim cât trebuie este posibil ca nivelul colesterolului să crească, iar riscul de afecţiuni cardiovasculare să fie mai ridicat.

Explicaţia cercetătorilor este una simplă: genele care sunt implicate în transportul colesterolului prin fluxul sangvin nu mai sunt la fel de active dacă nu ne odihnim suficient.

La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Helsinki (Finlanda) după ce au analizat efectele unui program insuficient de somn în rândul mai multor pacienţi internaţi în secţiile medicale de Somnologie.

Astfel, ei au observat că după câteva săptămâni în care voluntarii nu s-au odihnit suficient aveau un nivel mai ridicat de colesterol „rău“, iar tensiunea arterială era mărită.

„După doar o săptămână în care nu ne odihnim cum trebuie încep să apară reacţii din partea sistemului imunitar al organismului. Printre acestea se numără creşterea nivelului de colesterol, dar şi riscul mai mare de a avea probleme cardiovasculare“, a afirmat Vilma Ah, asistent universitar în cadrul Universităţii din Helsinki.

Cercetătorii sunt de părere că medicii pot să reamintească pacienţilor despre importanţa somnului şi de efectele negative ale unui program insuficient de odihnă, cu atât mai mult cu cât riscurile nu sunt unele minore.