Care este gradul de imunitate anti-COVID-19 în ţara noastră

1 shutterstock 1631323087 jpg jpeg

Jum─âtate din popula┼úia mediului urban mic ┼či o treime din popula┼úia mediului urban mare a trecut prin boal─â, de nou─â ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fa┼ú─â de statisticile oficiale.

Conform medicilor MedLife, gradul de imunitate colectiv─â la nivel urban este de peste 60% din popula┼úie, respectiv ├«ntre 6 ┼či 7 milioane de locuitori, numai din ora┼čele care reprezint─â 54% din popula┼úia Rom├óniei. Medicii MedLife arat─â c─â dac─â s-ar lua ├«n calcul ┼či mediul rural, num─ârul celor care fie au trecut prin boal─â, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane. Sub 10% din cei care au trecut prin boal─â, dar nu s-au vaccinat, prezint─â un titru de anticorpi neutralizan┼úi. Rom├ónia poate deveni cea mai important─â pepinier─â la nivel european pentru investi┼úii ┼či turism. Acest lucru este, ├«ns─â, condi┼úionat de cre┼čterea rapid─â a ratei de vaccinare. ├Än baza informa┼úiilor rezultate din acest studiu, MedLife va ├«nainta c─âtre autorit─â┼úi s─âpt─âm├óna viitoare m─âsuri concrete pentru a cre┼čte rata de vaccinare, targetat, dar ┼či informa┼úii surpriz─âtoare privind evolu┼úia pandemiei. 

Cercetarea s-a desf─â┼čurat pe un e┼čantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente ├«n ora┼če cu particularit─â┼úi diferite ├«n ceea ce prive┼čte rata de vaccinare ┼či rata de infectare: Bucure┼čti, Cluj, Constan┼úa, Timi┼čoara ÔÇô zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava ┼či Piatra Neam┼ú ÔÇô zona 2. 

├Än vederea determin─ârii titrului de anticorpi ├«mpotriva COVID-19 au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de protein─â) care m─âsoar─â cantitativ nivelul anticorpilor ┼či IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirm─â sau infirm─â prezen┼úa anticorpilor.  

De trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 ├«n compara┼úie cu raport─ârile oficiale. Cifrele cresc alarmant ├«n mediul urban mediu ┼či mic 

Studiul realizat de speciali┼čtii MedLife arat─â c─â de trei ori mai multe persoane din mediul urban mare au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu raport─ârile oficiale care reflect─â doar universul de indivizi care au trecut prin boal─â ┼či ┼či-au f─âcut testul PCR ├«n vederea confirm─ârii diagnosticului. Astfel, conform testelor serologice efectuate ├«n cadrul demersului desf─â┼čurat de MedLife, 34% din popula┼úia investigat─â din ora┼čele mari a fost expus─â la infec┼úia COVID-19 de la declan┼čarea pandemiei ┼či p├ón─â ├«n prezent. Dintre ace┼čtia, cel mai probabil mai mult de jum─âtate au fost asimptomatici. Mai mult, acela┼či studiu arat─â c─â 50% din popula┼úia mediului urban mic a trecut prin boal─â, de p├ón─â la nou─â ori mai mult fa┼ú─â de raport─ârile oficiale. 

Cu toate acestea, situa┼úia r─âm├óne ├«ngrijor─âtoare ├«n Rom├ónia, dat fiind faptul c─â persoanele care au trecut prin boal─â ┼či nu s-au vaccinat au ┼čanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum ├«n circula┼úie. De asemenea, spre deosebire de ┼ú─ârile din vestul Europei, popula┼úia de peste 60 de ani, cea mai expus─â unor evolu┼úii severe a bolii, incluz├ónd spitalizare ┼či chiar deces, a ales ├«ntr-o propor┼úie mult mai mic─â s─â se vaccineze.  

├Än ciuda ratei de imunitate colectiv─â, suntem ├«nc─â departe de finalul pandemei. Sub 10% din cei care au trecut prin boal─â, dar nu s-au vaccinat, prezint─â un titru semnificativ de anticorpi 

De┼či datele referitoare la rata de imunizare colectiv─â sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizeaz─â c─â valul 4 al pandemiei este inevitabil ┼či c─â efectele acestuia asupra sistemului de s─ân─âtate ┼či asupra economiei vor fi devastatoare, dac─â ritmul de vaccinare nu cre┼čte rapid ├«n urm─âtoarea perioad─â. 

Acest lucru se explic─â prin faptul c─â mai pu┼úin de 10% dintre cei care au intrat ├«n contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezint─â un titru de anticorpi neutralizan┼úi. ├Än schimb, medicii MedLife subliniaz─â c─â efectul cumulat al vaccin─ârii ┼či al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut ┼či prin boal─â ┼či s-au ┼či vaccinat av├ónd un titru de anticorpi neutralizan┼úi, inclusiv ├«mpotriva tulpinii Delta.   

ÔÇťRata ridicat─â de imunitate colectiv─â la nivel urban ar putea s─â ne dea impresia c─â situa┼úia este sub control, ├«ns─â, din p─âcate, suntem ├«nc─â departe de a pune punct acestei pandemii. ┼×tim deja ├«n cazul asimptomaticilor sau al personalor cu forme u┼čoare de boal─â, propor┼úia celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi ├«n urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru sc─âzut de anticorpi, este mai mare ├«n compara┼úie cu cei care au avut forme severe de boal─â. A┼čadar, exist─â o variabilitate a r─âspusnului imun fa┼ú─â de infec┼úia viral─â, cu at├ót mai mult fa┼ú─â de noile tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde av├ónt ┼či ├«n ┼úara noastr─â ┼či cel mai probabil, va deveni dominant─â ├«n perioada urm─âtoare. De aceea, ├«n acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja ├«n fa┼úa acestui virus, iar dac─â nu cre┼čtem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, din toamn─â spitalele vor ├«ncepe s─â simt─â efectele generate de acest val 4 al pandemiei ÔÇť, a  declarat Dumitru Jardan, biolog ├«n cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.  

Dovad─â a faptului c─â vaccinarea func┼úioneaz─â este chiar Capitala, care se pare c─â are una dintre cele mai mari rate de imunizare. Din datele analizate reiese c─â aproape 70% din totalul bucure┼čtenilor au c─âp─âtat imunitate natural─â sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicat─â de vaccinare ├«nregistrat─â ├«n Bucure┼čti.  

ÔÇťProces─âm ├«n continuare datele studiului, urm├ónd s─â revenim la ├«nceputul s─âpt─âm├ónii viitoare cu informa┼úii noi referitoare la evolu┼úia pandemiei. Avem ├«n continuare multe date pe care este nevoie s─â le analiz─âm riguros. De exemplu, rezultatele preliminare arat─â c─â doar 30% dintre cei care au trecut printr-o form─â sever─â a bolii au decis s─â se vaccineze. O alt─â informa┼úie este legat─â de faptul c─â jude┼úele care au testat ┼či raportat foarte pu┼úine cazuri de ├«mboln─âvire, ├«n realitate au avut foarte multe persoane care au trecut prin boal─â, cel mai probabil f─âr─â s─â ┼čtie. ├Än plus, ├«n func┼úie de profilul sociologic al audien┼úei cercetate, v├órst─â, sex & zon─â geografic─â vom putea ├«nainta c─âtre autorit─â┼úilor m─âsuri concrete pentru a cre┼čte rata de vaccinare, targetatÔÇŁ, a ad─âugat Mihai Marcu.