Care este gradul de imunitate anti-COVID-19 în ţara noastră

1 shutterstock 1631323087 jpg jpeg

Jumătate din populaţia mediului urban mic şi o treime din populaţia mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult faţă de statisticile oficiale.

Conform medicilor MedLife, gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populaţie, respectiv între 6 şi 7 milioane de locuitori, numai din oraşele care reprezintă 54% din populaţia României. Medicii MedLife arată că dacă s-ar lua în calcul şi mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane. Sub 10% din cei care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. România poate deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiţii şi turism. Acest lucru este, însă, condiţionat de creşterea rapidă a ratei de vaccinare. În baza informaţiilor rezultate din acest studiu, MedLife va înainta către autorităţi săptămâna viitoare măsuri concrete pentru a creşte rata de vaccinare, targetat, dar şi informaţii surprizătoare privind evoluţia pandemiei. 

Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în oraşe cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi rata de infectare: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ – zona 2. 

În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de proteină) care măsoară cantitativ nivelul anticorpilor şi IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor.  

De trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în comparaţie cu raportările oficiale. Cifrele cresc alarmant în mediul urban mediu şi mic 

Studiul realizat de specialiştii MedLife arată că de trei ori mai multe persoane din mediul urban mare au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu raportările oficiale care reflectă doar universul de indivizi care au trecut prin boală şi şi-au făcut testul PCR în vederea confirmării diagnosticului. Astfel, conform testelor serologice efectuate în cadrul demersului desfăşurat de MedLife, 34% din populaţia investigată din oraşele mari a fost expusă la infecţia COVID-19 de la declanşarea pandemiei şi până în prezent. Dintre aceştia, cel mai probabil mai mult de jumătate au fost asimptomatici. Mai mult, acelaşi studiu arată că 50% din populaţia mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult faţă de raportările oficiale. 

Cu toate acestea, situaţia rămâne îngrijorătoare în România, dat fiind faptul că persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat au şanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum în circulaţie. De asemenea, spre deosebire de ţările din vestul Europei, populaţia de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluţii severe a bolii, incluzând spitalizare şi chiar deces, a ales într-o proporţie mult mai mică să se vaccineze.  

În ciuda ratei de imunitate colectivă, suntem încă departe de finalul pandemei. Sub 10% din cei care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru semnificativ de anticorpi 

Deşi datele referitoare la rata de imunizare colectivă sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizează că valul 4 al pandemiei este inevitabil şi că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate şi asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu creşte rapid în următoarea perioadă. 

Acest lucru se explică prin faptul că mai puţin de 10% dintre cei care au intrat în contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, medicii MedLife subliniază că efectul cumulat al vaccinării şi al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut şi prin boală şi s-au şi vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanţi, inclusiv împotriva tulpinii Delta.   

“Rata ridicată de imunitate colectivă la nivel urban ar putea să ne dea impresia că situaţia este sub control, însă, din păcate, suntem încă departe de a pune punct acestei pandemii. Ştim deja în cazul asimptomaticilor sau al personalor cu forme uşoare de boală, proporţia celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi în urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scăzut de anticorpi, este mai mare în comparaţie cu cei care au avut forme severe de boală. Aşadar, există o variabilitate a răspusnului imun faţă de infecţia virală, cu atât mai mult faţă de noile tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avânt şi în ţara noastră şi cel mai probabil, va deveni dominantă în perioada următoare. De aceea, în acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în faţa acestui virus, iar dacă nu creştem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, din toamnă spitalele vor începe să simtă efectele generate de acest val 4 al pandemiei “, a  declarat Dumitru Jardan, biolog în cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.  

Dovadă a faptului că vaccinarea funcţionează este chiar Capitala, care se pare că are una dintre cele mai mari rate de imunizare. Din datele analizate reiese că aproape 70% din totalul bucureştenilor au căpătat imunitate naturală sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicată de vaccinare înregistrată în Bucureşti.  

“Procesăm în continuare datele studiului, urmând să revenim la începutul săptămânii viitoare cu informaţii noi referitoare la evoluţia pandemiei. Avem în continuare multe date pe care este nevoie să le analizăm riguros. De exemplu, rezultatele preliminare arată că doar 30% dintre cei care au trecut printr-o formă severă a bolii au decis să se vaccineze. O altă informaţie este legată de faptul că judeţele care au testat şi raportat foarte puţine cazuri de îmbolnăvire, în realitate au avut foarte multe persoane care au trecut prin boală, cel mai probabil fără să ştie. În plus, în funcţie de profilul sociologic al audienţei cercetate, vârstă, sex & zonă geografică vom putea înainta către autorităţilor măsuri concrete pentru a creşte rata de vaccinare, targetat”, a adăugat Mihai Marcu.