Care este forma finală a formularului de consimţământ pentru testarea elevilor cu simptome de COVID-19

1 scoala covid jpg jpeg

Cu câteva ore înainte de începerea semestrului doi, Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat noul formular de exprimare a consimţământului pentru părinţi necesar în situaţia în care copiii prezintă simptome specifice COVID-19.

În acest nou formular, se menţionează: „Îmi exprim consimţământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de  către personalul medical, în condiţiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”. Pot fi bifate două opţiuni: doar în prezenţa părintelui/tutorelui legal; în absenţa părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical. Iată cum arată noul formular, care poate fi descărcat şi de aici!

2 formular final exprimare consimtamant testare page 001 jpg jpeg

Totodată, Ministerul Educaţiei a publicat şi excepţiile de la purtarea măştii:

”Regulile şi excepţiile privind purtarea măştii sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii care are ca atribuţie principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Potrivit actului normativ mai sus-menţionat, preluat şi în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei”.