Care au fost cele mai frecvente operaţii ortopedice în ultimul an

1 durere articulara jpg jpeg

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat ├«n traumatologie sportiv─â, sus┼úine c─â, ├«n ultimul an, a crescut cu 20% num─ârul pacien┼úilor cu probleme ortopedice care au apelat la interven┼úii chirurgicale datorit─â inform─ârii ┼či a con┼čtientiz─ârii necesit─â┼úii de a ac┼úiona c├ót mai repede asupra problemelor ortopedice pentru o revenire c├ót mai probabil─â la o via┼ú─â activ─â ┼či lipsit─â de dureri.

Rupturile de ligamente ├«ncruci┼čate, instabilit─â┼úile de rotul─â, rupturile de coaf─â rotatorie la nivelul um─ârului, osteotomiile, reconstruc┼úiile de cartilaj ┼či rupturile de menisc au fost cele mai accesate interven┼úii chirurgicale ortopedice ├«n ultimele 12 luni, cu o rata de peste 95% de recuperare, dup─â cum sus┼úine dr. Ion Bogdan Codorean, unul di ntre cei mai cunoscu┼úi ┼či respecta┼úi chirurgi ortopezi din Rom├ónia.  

afec┼úiunile care au dus la cele mai frecvente interven┼úii chirurgicale din domeniul ortopedic ├«n ultimele luni,  apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie ┼či se pot produce ├«n timpul practic─ârii unui sport, al unor s─ârituri peste obstacole sau al cobor├órii sc─ârilor cu neaten┼úie. ÔÇŁOpera┼úia de ruptur─â de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse ├«n genunchi, iar ligamentul ├«ncruci┼čat anterior rupt se ├«nlocuie┼čte cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, ├«n urma acestei interven┼úii chirurgicale, pacien┼úii se re├«ntorc ├«n siguran┼ú─â la sport ├«ntr-un interval de 5-6 luni, ├«ns─â asta depinde de felul ├«n care ├«┼či fac recuperarea.ÔÇŁ, explic─â

care avertizeaz─â ┼či c─â am├ónarea opera┼úiei de ruptur─â de ligament ├«ncruci┼čat poate genera instabilitate, apoi ruptur─â de menisc ┼či de cartilaj care poate duce la artroz─â.

Instabilit─â┼úile de rotul─â apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanti sau predispozanti cu care se nasc pacien┼úii. Cei mai mul┼úi dintre cei care se prezint─â ├«n cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotul─â au v├órste ├«ntre 13 ┼či 25 de ani, dar sunt ┼či pacien┼úi care vin cu aceast─â afec┼úiune dup─â 60 de ani c├ónd au deja artroz─â. ÔÇŁInterven┼úia chirurgical─â pentru instabilitatea de rotul─â este una de migal─â, pentru c─â trebuie corecta┼úi to┼úi factorii care o favorizeaz─â.ÔÇŁ, declar─â dr. Ion Bogdan Codorean.

Rupturile de coaf─â rotatorie la nivelul umarului, ┼či ele ├«n topul afec┼úiunilor ortopedice care duc la interven┼úii chirurgicale, pot ap─ârea, ├«n cazul tinerilor, ├«n urma unui traumatism, dar cel mai frecvent, la pacien┼úii dup─â 45 de ani ┼či sunt leziuni degenerative, produse de probleme de biomecanic─â. Factorii favorizan┼úi pentru aceast─â patologie apar la persoanele care practic─â meserii sau sporturi la care folosesc bra┼úul peste nivelul um─ârului, cum sunt juc─âtorii de tenis. ÔÇŁRuptura de coaf─â rotatorie d─â dureri foarte mari, nocturne, cei afecta┼úi ajung s─â nu doarm─â noaptea din cauza lor ┼či de aceea rata de am├ónare a unei astfel de interven┼úii este mai mica dec├ót ├«n cazul altor afec┼úiuni. Opera┼úia este una frecvent─â, se realizeaz─â artroscopic, la nivelul um─ârului, iar tendoanele rupte ale coafei rotatorilor se refixeaz─â pe osÔÇŁ, explic─â medicul chirurg ortoped care subliniaz─â ┼či c─â interven┼úia chirurgical─â ├«n cazul acestei afec┼úiuni elimin─â total durerile.

, opera┼úiile de ├«ndreptare a membrului inferior sau pelvin, se realizeaz─â la pacien┼úii care au avut fracturi vicios consolidate, care au Genu Varum (picioare cr─âc─ânate) sau Genu Valgum (genunchi in X). De cele mai multe ori, aceste afec┼úiuni sunt dob├óndite post-traumatic sau degenerativ ┼či au ┼či o component─â estetic─â puternic─â ce-l determin─â pe pacient s─â recurg─â la interven┼úie. ÔÇŁPrin aceast─â operatie, ├«ndrept─âm mebrul respectiv ┼či facem ca for┼úele la nivelul genunchiului s─â transmit─â corect.ÔÇŁ, explic─â

care susţine necesitatea realizării la nevoie a unei astfel de intervenţii nu neapărat din cauze estetice, cât pentru sănătatea articulaţiilor pe termen lung.

Reconstruc┼úiile de cartilaj sau condropatia se realizeaz─â, potrivit medicului chirurg ortoped Ion Bogdan Codorean, prin mai multe tehnici, ├«n func┼úie de recomandarea medical─â, de la foraje ├«n os p├ón─â la implant de cartilaj artificial pe baza de colagen sau cultur─â de celule: ÔÇŁCartilajul este cel mai important pentru mi┼čcare, iar leziunile lui apar post traumatic, degenerativ, la pacienti cu devieri de ax, cu instabilitati, ├«n lipsa ligamentului ├«ncruci┼čat anterior sau la pacien┼úi c─ârora le-a fost scos meniscul. ├Än urma interven┼úiei chirurgicale dispare durerea ┼či se poate opri evolu┼úia ├«nspre artroz─â.ÔÇŁ

este cea mai frecvent─â leziune la nivelul genunchiului care necesit─â opera┼úie ┼či se produce pe fond traumatic cel mai des la pacien┼úii ├«n v├órst─â pe fond degenerativ. ÔÇŁMeniscurile sunt structuri fibro-cartilaginoase din interiorul genunchiului care protejeaz─â cartilajul articular, confera stabilitate genunchiului si fac s─â se potriveasc─â forma oaselor unul pe celalalt. Datorit─â rolului lui extrem de important, obiectivul nostru este s─â trat─âm meniscul, s─â ├«l coasem, s─â ├«ncerc─âm s─â-l salv─âm ┼či c├ónd nu putem, s─â scoatem doar partea rupt─â din el, c├ót mai pu┼úin. Scoaterea unei buc─â┼úi de menisc duce oricum la cre┼čterea presiunii pe cartilaj ├«n zona respectiv─â, la lezarea lui ┼či, ├«n final, la artroz─â. Dar acesta este un fenomen care se ├«nt├ómpl─â ├«n ani sau zeci de ani.ÔÇŁ, explic─â

care garantează că în urma unei astfel de intervenţii chirurgicale la genunchi dispare complet durerea.