Cardul de sănătate: când este necesar şi când nu. Ce se schimbă de la 1 octombrie

1 card jpg jpeg

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că de la 1 octombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepţia consultaţiilor la distanţă.

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile au dispus ca o serie de servicii medicale să se acorde fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de sănătate. Măsurile aveau aplicabilitate până la data de 30 septembrie, astfel că Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că a prelungit termenul până la 31 decembrie. „OUG 162/2020 aprobată de Guvern pentru completarea OUG nr. 70/2020 (privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2) prevede prelungirea aplicabilităţii măsurilor în domeniul sănătăţii până la data de 31 decembrie2020. Astfel, se menţin până la finalul anului consultaţiile la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii specialişti din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, a anunţat printr-un comunicat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cardul de sănătate, necesar doar în cabinet

Doar în cazul consultaţiilor acordate în cabinet redevine, de la 1 octombrie, obligatorie validarea cardului de sănătate. „Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situaţiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă  şi a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS. 

Concret, cardul de sănătate este necesar în spitale şi în cabinetele medicilor de familie, atunci când te prezinţi fizic la consultaţie. Ţi se mai cere în farmacii, atunci când ai o reţetă compensată. Cardul nu este obligatoriu în urgenţă sau în acte medicale desfăşurate la distanţă. „Medicii de familie pot acorda online sau prin telefon consultaţii, ori pot elibera reţete. Toate acestea fără a prezenta card de sănătate. Mai eliberează online adeverinţe, avize, fişe de intrare în comunitate pentru elevi, fişe cu vaccinuri pentru copiii de grădiniţă, caz în care nu se poate vorbi despre card de sănătate pentru că acesta se eliberează doar persoanelor de peste 18 ani”, explică Ioana Stanciu, medic de familie în Bucureşti. 

Măsuri care se menţin până la 31 decembrie

OUG 162/2020 prevede că medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament.

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente:

- biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;

- biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;

- recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive - ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;

- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.