Caravană mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin

1 mobile caravan 2 jpg jpeg

Timp de 3 luni, în perioada 12 septembrie – 10 decembrie 2021, aproximativ 1.200 de femei vor avea acces gratuit la testarea Papanicolau pentru depistarea afecţiunilor ginecologice.

Fundaţiile Globalworth şi Renaşterea lansează Caravana Mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin la Chitila Logistics Hub, unul dintre proiectele de referinţă pentru sub-brandul de logistică şi industrie uşoară a Globalworth.

Pe parcursul celor 12 săptămâni, Caravana va staţiona în localităţile Chitila, judeţ Ilfov (15 septembrie – 14 octombrie 2021), Agigea, judeţul Constanţa (18 octombrie – 11 noiembrie) şi Mihăieşti, judeţul Vâlcea (15 noiembrie – 10 decembrie).

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. În România, rata mortalităţii este cea mai mare din Europa - lipsa informării, accesul precar la servicii medicale şi nivelul de trai ce nu permite controale regulate conduc la diagnosticarea târzie a bolii şi la scăderea şanselor de vindecare. Totuşi, conform studiilor, în peste 80% din cazuri, un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecare completă.

Pentru că şansele de vindecare depind foarte mult de momentul diagnosticării, Fundaţia Globalworth a oferit suma de 45.000 euro Fundaţiei Renaşterea pentru operarea Caravanei Mobile de diagnostic a cancerului de col uterin, prin care să informeze asupra importanţei prevenţiei şi să ofere acces la controale medicale gratuite.

„Fundaţia Renaşterea militează de peste 20 ani pentru dreptul femeilor din România la servicii medicale de calitate. Prin Unitatea de Diagnostic Mobil ne dorim să oferim astfel de analize şi femeilor din zonele cu acces limitat la servicii medicale. În prezent, rata de supravieţuire a femeilor afectate de cancer în ţara noastră este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia (64% vs. 84%). Prin implementarea unor campanii precum aceasta, încerăm să educăm şi să informăm femeile despre importanţa controlului medical anual şi să contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanţe. Ne bucurăm că prin acest proiect, cu susţinerea partenerilor noştri - Fundaţia Globalworth, reuşim să oferim femeilor defavorizate analizele medicale ce le pot salva viaţa”, a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţia Renaşterea.

Pe durata desfăşurării caravanei, vor fi luate toate măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de distanţare socială şi siguranţă sanitară. Persoanele care îşi doresc să beneficieze de testarea Papanicolau gratuită, din localităţile mai sus menţionate şi alte localităţi învecinate, se pot programa la numărul de telefon 0756.713.652.

“Acum mai mult ca niciodată stă în puterea fiecăruia dintre noi să fim responsabili, să avem grijă de noi şi de cei din jurul nostru. Conştientizarea şi educarea populaţiei privind importanţa prevenţiei ne ajută să depistam in faza incipentă cancerul. Cu alte cuvinte, ne ajută să stopăm catastrofe, să ne bucurăm de lucruri bune, să păstrăm vieţi funcţionale pe pământ. Vom susţine mereu astfel de proiecte, precum cel al Fundaţiei Renaşterea, tocmai pentru că ne aduc aproape de misiunea noastră de a avea grijă de oamenii din comunitatea noastră”, a adăugat Georgiana Iliescu, Director Executiv al Fundaţiei Globalworth.