Cântecele de leagăn calmează durerile bebeluşilor

1 2 jpg jpeg

O cercetare efectuată de specialiştii britanici de la Spitalul „Great Ormond“ arată că melodiile interpretate de părinţi pentru a ajuta bebeluşii să adoarmă au şi un alt efect pozitiv: le reduce copiilor durerile atunci când sunt bolnavi ori se rănesc.

Părinţii ar trebui să le cânte micuţilor melodii de leagăn, mai ales atunci când se lovesc sau suferă afecţiuni care implică simptome dureroase. Sunetele calde venite din partea părinţilor le vor reduce durerile.

Oamenii de ştiinţă au făcut mai multe experimente la care au participat copii în vârstă de până la trei ani, cu diferite afecţiuni. Unii dintre micuţi, care urmau să fie supuşi intervenţiei de transplant cardiac, au fost monitorizaţi în vederea stabilirii ritmului cardiac şi a percepţiei la durere.

Pentru a observa efectul cântecelor de leagăn, oamenii de ştiinţă au împărţit copiii în două grupuri. Doar la primul grup de copii s-au cântat melodii de leagăn.

Profesorul David Hargreaves de la Universitatea din Roehampton, unul dintre coordonatorii cercetării, a declarat că rezultatele au mers mai departe decât intuiţia părinţilor de a le cânta micuţilor, atunci când se rănesc, spre exemplu.

„Studiul aduce dovezi că cei mici sunt afectaţi psihic pozitiv de către muzică“, a adăugat omul de ştiinţă britanic.

Acesta a subliniat că sunt necesare cercetări ulterioare, dar a mai declarat că aplicarea practică a rezultatelor este mai mult decât benefică pentru copii.