Când te poţi revaccina dacă refuzi rapelul cu serul de la AstraZeneca

1 shutterstock 1846045456 jpg jpeg

Ţara noastră continuă campania de vaccinare anticoronavirus cu toate vaccinurile autorizate în Europa, în contextul în care unele ţări au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca.

În cazul persoanelor care refuză rapelul cu vaccinul de la AstraZeneca, un interval de 4-8 săptămâni este ”rezonabil” pentru reluarea schemei de vaccinare, potrivit coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheroghiţă.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a două doză (…) Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranţă suplimentare sau date care să reducă protecţia pe care persoană respectivă o poate obţine prin vaccinare. În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză dintr-un alt vaccin”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Valeriu Gheorghiţă, după ce a fost întrebat după cât timp poate relua cineva schema de vaccinare, dacă refuză rapelul cu serul AstraZeneca.

”Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficientă dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit specialistului, România va lua o hotărâre în funcţie de decizia Agenţiei Europene a Medicamentului.