Când nu este bine să iei anticoncepţionale

1 2 jpg jpeg

Potrivit celei mai recente cercet─âri ├«n domeniu, femeile care au indicele de mas─â corporal─â mai mare de 30 ┼či folosesc contraceptive au un risc cu 30% mai ridicat de a a suferi de tromboz─â venoas─â, spre deosebire de femeile care au o greutate normal─â.

Bine de ┼čtiut este c─â num─ârul femeilor cu v├órsta de p├ón─â ├«n 40 de ani care iau pe perioade mai lungi de timp anticoncep┼úionale este destul de mare, la fel ┼či riscurile aferente.

La aceste concluzii au ajuns speciali┼čtii de la Universitatea din Amsterdam, Olanda dup─â ce au analizat mai multe date despre femeile care obi┼čnuiau s─â ia anticoncep┼úionale, dar ┼či leg─âtura dintre acestea ┼či excesul de greutate.

ÔÇ×Este indicat ca medicul ginecolog s─â ┼úin─â cont de eventualele probleme de s─ân─âtate ale pacientei ├«nainte de a recomanda contraceptive. Cu at├ót mai mult dac─â pacienta este supraponderal─â, mai ales c─â exist─â riscul de apari┼úie a cheagurilor de s├óngeÔÇť, a afirmat Jonathan M. Coutinho, profesor ├«n cadrul Universit─â┼úii din Amsterdam.

Rezultatele ob┼úinute ├«n urma analizelor au mai eviden┼úiat c─â femeile supraponderale ┼či cele obeze care iau anticoncep┼úionale pentru mai mult timp sunt predispuse ┼či atacului vascular ischemic.