Când ar putea deveni COVID-19 o infecţie sezonieră, la fel ca răceala?

1 coronavirus mutatii jpg jpeg

SARS-CoV-2, virusul care cauzeaz─â infec┼úia COVID-19, ar putea avea un caracter asem─ân─âtor r─âcelilor obi┼čnuite ┼či ar putea ap─ârea ├«n viitor sezonier, al─âturi de al┼úi agen┼úi patogeni din familia coronavirusurilor, se arat─â ├«ntr-o cercetare recent─â.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â studiaz─â SARS-CoV-2 pentru a afla mai multe at├ót despre virus ├«n sine, c├ót ┼či despre infec┼úia pe care o produce (COVID-19) ┼či caracterul acesteia.

O cercetare recent─â efectuat─â de echipe de speciali┼čti de la Universitatea Emory din Georgia ┼či de la Penn State University, SUA, a ajuns la concluzia c─â infec┼úia COVID-19 va avea un caracter sezonier doar atunci c├ónd SARS-CoV-2 se va r─âsp├óndi printre comunit─â┼úile umane ├«ntr-un mod ├«n care nu provoac─â ├«n mod obi┼čnuit focare importante sau ├«mboln─âviri grave.

ÔÇ×Perioada de timp care va trece p├ón─â la acest tip de stare endemic─â depinde de c├ót de repede se r─âsp├ónde┼čte boala ┼či de c├ót rapid este implementat─â vaccinareaÔÇŁ, a declarat pentru New York Times autoarea principal─â a studiului, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory, citat─â de Agerpres. ÔÇ×A┼čadar, secretul este ca toat─â lumea s─â fie expus─â pentru prima dat─â la vaccin c├ót mai repede posibilÔÇŁ, a ad─âugat specialista.

Pentru a ajunge la aceast─â concluzie, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au cercetat ┼čase coronavirusuri umane, dintre care patru se r─âsp├óndesc ├«n mod obi┼čnuit ├«n r├óndul popula┼úiei, provoc├ónd simptome u┼čoare. Celelalte dou─â sunt sindromul respirator acut sever (SARS) ┼či sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care au multe asem─ân─âri cu COVID-19.

Nu se ┼čtie cu exactitate c├ót dureaz─â efectul imuniz─ârii fa┼ú─â de noul coronavirus ├«n urma ├«mboln─âvirii, dar cercet─ârile au ar─âtat c─â imunitatea de reducere a bolii este de durat─â mai mare dec├ót cea de blocare a infec┼úiei.