Când ar putea deveni COVID-19 o infecţie sezonieră, la fel ca răceala?

1 coronavirus mutatii jpg jpeg

SARS-CoV-2, virusul care cauzează infecţia COVID-19, ar putea avea un caracter asemănător răcelilor obişnuite şi ar putea apărea în viitor sezonier, alături de alţi agenţi patogeni din familia coronavirusurilor, se arată într-o cercetare recentă.

Oamenii de ştiinţă studiază SARS-CoV-2 pentru a afla mai multe atât despre virus în sine, cât şi despre infecţia pe care o produce (COVID-19) şi caracterul acesteia.

O cercetare recentă efectuată de echipe de specialişti de la Universitatea Emory din Georgia şi de la Penn State University, SUA, a ajuns la concluzia că infecţia COVID-19 va avea un caracter sezonier doar atunci când SARS-CoV-2 se va răspândi printre comunităţile umane într-un mod în care nu provoacă în mod obişnuit focare importante sau îmbolnăviri grave.

„Perioada de timp care va trece până la acest tip de stare endemică depinde de cât de repede se răspândeşte boala şi de cât rapid este implementată vaccinarea”, a declarat pentru New York Times autoarea principală a studiului, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory, citată de Agerpres. „Aşadar, secretul este ca toată lumea să fie expusă pentru prima dată la vaccin cât mai repede posibil”, a adăugat specialista.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au cercetat şase coronavirusuri umane, dintre care patru se răspândesc în mod obişnuit în rândul populaţiei, provocând simptome uşoare. Celelalte două sunt sindromul respirator acut sever (SARS) şi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care au multe asemănări cu COVID-19.

Nu se ştie cu exactitate cât durează efectul imunizării faţă de noul coronavirus în urma îmbolnăvirii, dar cercetările au arătat că imunitatea de reducere a bolii este de durată mai mare decât cea de blocare a infecţiei.