Cancerul uterin ar putea fi depistat cu ajutorul unui test urinar

1 2 jpg jpeg

Până la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV într-un anumit moment din vieţile lor, însă doar între 10% şi 20% dintre ele dezvoltă o infecţie persistentă care, în anumite cazuri, poate duce la apariţia cancerului de col uterin, spune cercetarea, apărută în British Medical Journal, citată de Mediafax.

Pentru a preveni acest cancer, femeile sunt îndemnate să facă frotiuri cervicale la fiecare trei ani, în majoritatea ţărilor occidentale, fie în cadrul programelor de depistare organizate, ca în Marea Britanie, fie în cadrul depistărilor individuale, cum se întâmplă în Franţa.

Cercetătorii din Marea Britanie au combinat rezultatele a 14 studii care compară eficienţa testelor urinare existente cu cea a frotiurilor. Ei au găsit rezultate destul de asemănătoare, cu doar un avantaj foarte mic de partea frotiurilor.

Procentul cazurilor pozitive corect identificate era de 73%, în timp ce sensibilitatea era de 98% pentru cazurile negative.

Eficienţa era mai bună atunci când testul era realizat pe eşantioane de urină recoltate la primele ore ale dimineţii.

Cancerul de col uterin afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. Înţara noastră, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, statistică ce plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de această boală.