Cancerul uterin ar putea fi depistat cu ajutorul unui test urinar

1 2 jpg jpeg

P├ón─â la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV ├«ntr-un anumit moment din vie┼úile lor, ├«ns─â doar ├«ntre 10% ┼či 20% dintre ele dezvolt─â o infec┼úie persistent─â care, ├«n anumite cazuri, poate duce la apari┼úia cancerului de col uterin, spune cercetarea, ap─ârut─â ├«n British Medical Journal, citat─â de Mediafax.

Pentru a preveni acest cancer, femeile sunt îndemnate să facă frotiuri cervicale la fiecare trei ani, în majoritatea ţărilor occidentale, fie în cadrul programelor de depistare organizate, ca în Marea Britanie, fie în cadrul depistărilor individuale, cum se întâmplă în Franţa.

Cercetătorii din Marea Britanie au combinat rezultatele a 14 studii care compară eficienţa testelor urinare existente cu cea a frotiurilor. Ei au găsit rezultate destul de asemănătoare, cu doar un avantaj foarte mic de partea frotiurilor.

Procentul cazurilor pozitive corect identificate era de 73%, în timp ce sensibilitatea era de 98% pentru cazurile negative.

Eficien┼úa era mai bun─â atunci c├ónd testul era realizat pe e┼čantioane de urin─â recoltate la primele ore ale dimine┼úii.

Cancerul de col uterin afecteaz─â ├«n special femeile cu v├órste cuprinse ├«ntre 15 ┼či 44 de ani. ├Än┼úara noastr─â, ┼čase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, statistic─â ce plaseaz─â Rom├ónia pe primul loc ├«n Europa ├«n ceea ce prive┼čte mortalitatea provocat─â de aceast─â boal─â.