Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor

1 2 jpg jpeg

România are cea mai mare incidenţă a cancerului de col uterin şi cea mai mare mortalitate asociată în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit datelor aferente anului 2012. Astfel, în 2012, numărul de cazuri noi pe an a fost de 28,6 la 100 000 de locuitori, iar numărul deceselor pe an a fost de 10,8 la 100 000 de locuitori. Nu există date despre incidenţa cancerului de col uterin la populaţia generală, dar se estimează că, în Europa de Est, aproximativ 9,7% din populaţia generală va avea o infecţie de col uterin HPV-16/18 la un moment dat. Un procent de 84,7% din cazurile de cancer cervical invaziv se atribuie HPV 16 sau 18.

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cancerul de col uterin este o boală care poate fi prevenită în multe cazuri datorită prevenţiei primare şi secundare. Prevenţia primară implică vaccinarea HPV. Prevenirea secundară necesită punerea în aplicare a unui program eficient de screening pentru detectarea şi tratarea leziunilor precanceroase.

Medici specialişti oncologi tineri şi rezidenţi urmează să participe în perioada 5-7 iulie la un eveniment organizat de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca. Unul dintre subiectele care se vor dezbate va fi abordarea necesară în controlul

de col uterin.