Campanie gratuită pentru depistarea persoanelor cu risc de osteoporoză

1 2 jpg jpeg

La nivel naţional, campania se va desfăşura până pe 22 octombrie în farmaciile Sensiblu din Bucureşti şi din alte 21 de oraşe din ţară - Alexandria, Arad, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mediaş, Mureş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Slobozia, Târgovişte şi Timişoara.

În Bucureşti, testările se vor desfăşura pe 1, 5, 6 , 19 şi 22 octombrie, în trei farmacii.

Determinările de osteodensitometrie din farmaciile Sensiblu se realizează în baza trimiterii de la medicul de familie şi a programării prealabile.

Potrivit Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF), în România, prevalenţa osteoporozei postmenopauză este estimată la 11,5% , ceea ce înseamnă că una din trei femei din România suferă de osteoporoză sau afecţiuni osteopenice după vârsta de 55 de ani.

Osteoporoza, o boală a oaselor, fără simptome, care apare mai ales la femeile care au ajuns la menopauză, este definită în principal printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor şi, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai frecventă complicaţie asociată acestei boli este fractura de şold, care apare mai ales la femeile postmenopauză, cu un impact puternic asupra calităţii vieţii acestora.