Calitatea spermei poate fi influenţată de consumul de antioxidanţi

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii americani au descoperit c─â b─ârba┼úii de peste 45 de ani, care consum─â frecvent alimente bogate ├«n antioxidan┼úi, printre care vitamina C ┼či E, acid folic ┼či zinc produc sperm─â de o calitate superioar─â, spre deosebire de b─ârba┼úii la care s-au observat caren┼úe de nutrien┼úi.

├Än cadrul experimentelor la care au participat 80 de b─ârba┼úi, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Laboratorul Na┼úional ÔÇ×Lawrence BerkeleyÔÇť din California (SUA), au constat, la nivelul spermei, mai multe ├«ntreruperi ├«n f├ó┼čiile structurii de ADN.

Rezultatele au arătat că aceste modificări din structura spermei sunt legate de alimentaţia săracă în antioxidanţi.

Se impun cercet─âri ulterioare pentru a se confirma leg─âtura dintre calitatea spermei ┼či consumul de antioxidan┼úi.

Coordonatorul Studiului Andrew J. Wyrobek este de părere că există o probabilitate mare ca oamenii care mănâncă sănătos să beneficieze de o îmbunătăţire a calităţii spermei.

Studiile savanţilor americani nu s-au axat pe nutriţienii din alimentaţie în general, ci pe beneficiile aduse de antioxidanţi asupra îmbunătăţirii calităţii spermei, în special.