Calitatea spermei poate fi influenţată de consumul de antioxidanţi
Cercetătorii americani au descoperit că bărbaţii de peste 45 de ani, care consumă frecvent alimente bogate în antioxidanţi, printre care vitamina C şi E, acid folic şi zinc produc spermă de o calitate superioară, spre deosebire de bărbaţii la care s-au observat carenţe de nutrienţi.
În cadrul experimentelor la care au participat 80 de bărbaţi, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional „Lawrence Berkeley“ din California (SUA), au constat, la nivelul spermei, mai multe întreruperi în fâşiile structurii de ADN.
Rezultatele au arătat că aceste modificări din structura spermei sunt legate de alimentaţia săracă în antioxidanţi.
Se impun cercetări ulterioare pentru a se confirma legătura dintre calitatea spermei şi consumul de antioxidanţi.
Coordonatorul Studiului Andrew J. Wyrobek este de părere că există o probabilitate mare ca oamenii care mănâncă sănătos să beneficieze de o îmbunătăţire a calităţii spermei.
Studiile savanţilor americani nu s-au axat pe nutriţienii din alimentaţie în general, ci pe beneficiile aduse de antioxidanţi asupra îmbunătăţirii calităţii spermei, în special.