Calendarul naţional de vaccinare 2017-2018

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii OMS atrag aten┼úia c─â vaccinurile ajut─â organismul s─â-┼či produc─â proprii anticorpi, asigur├ónd cea mai eficient─â metod─â de ap─ârare ├«mpotriva unor boli infec┼úioase grave, care pot cauza complica┼úii severe ┼či pot conduce la deces.

Importan┼úa vaccin─ârii este cu at├ót mai mare cu c├ót imunizarea fiec─ârei persoane prin vaccinare ├«i protejeaz─â de ├«mboln─âvire ┼či pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de v├órst─â care ├«nc─â nu pot fi vaccina┼úi, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar sl─âbit, scrie Agerpres.

Potrivit medicilor, vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinaţi este foarte importantă pentru protejarea acestora.

Astfel, este prevenit─â apari┼úia epidemiilor, deoarece cei vaccina┼úi nu se protejeaz─â numai pe ei de eventualele boli, ci ┼či pe cei din jur care din cauza v├órstei sau a unor probleme de s─ân─âtate nu pot fi imuniza┼úi.

Totodat─â, speciali┼čtii de la Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii spun c─â este important ca, ├«n cazul ├«n care nu au fost f─âcute la timp, vaccinurile neefectuate s─â fie recuperate pentru a ob┼úine protec┼úia ├«mpotriva unor boli transmisibile care pun via┼úa ├«n pericol ┼či care pot fi prevenite prin vaccinare.

ÔÇ×Vaccinarea este singura metod─â de combatere ┼či eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu v├órsta sub 5 ani exist─â riscul s─â dezvolte complica┼úii serioase ┼či chiar s─â moar─â. Este important s─â respect─âm schemele na┼úionale de vaccinare pentru a asigura cea mai bun─â protec┼úie posibil─â ├«mpotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedit─â pentru controlul ┼či eliminarea bolilor infec┼úioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, ├«ntre 2 ┼či 3 milioane de decese la nivel mondialÔÇŁ, a declarat dr. Miljana Grbic, ┼čef al Biroului pentru Rom├ónia al Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii.

P├ón─â ├«n 2030, OMS ├«┼či propune s─â ajute toate ┼ú─ârile s─â asigure servicii de calitate pentru imunizare, pentru prevenirea ├«mboln─âvirilor.

Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsiv─â, difteria, tetanosul ┼či poliomielita.

├Än Rom├ónia, vaccinarea nu este ├«nc─â obligatorie, ├«ns─â Ministerul S─ân─ât─â┼úii a aprobat un calendar na┼úional de vaccinare, care prevede c─â, ├«nc─â din primele ore de via┼ú─â ┼či p├ón─â la v├órsta de 14 ani, copiii ar trebui s─â fie vaccina┼úi dup─â cum urmeaz─â:

´âś

primele 24 ore ÔÇô Vaccin hepatitic B (Hep B)

´âś

2 ÔÇô 7 zile ÔÇô Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)

´âś

2 luni ÔÇô Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

´âś

4 luni ÔÇô Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

´âś

11 luni ÔÇô Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

´âś

12 luni ÔÇô Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

´âś

5 ani ÔÇô Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

´âś

6 ani ÔÇô Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)

´âś

14 ani ÔÇô Vaccin diftero-tetanic pentru adul┼úi/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular.

Epidemia de rujeolă izbucnită în România în anul 2016, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu vaccinul ROR, a cauzat până în prezent 38 de decese, toate la persoane nevaccinate.